Znaš li za nevjerojatne mediteranske masline?

Bilo da je svrstavate u voće ili povrće, morate priznati – maslina je čaroban plod. Daje ju škrto tlo, a ona se unatoč tome može koristiti na bezbroj načina. Osim što od nje dobivamo ulje, njezina je najčešća upotreba u gastronomiji – kao hladno predjelo sama ili u salati, kao dodatak umacima, mesu i ribi. O kvaliteti ove namirnice govori i to što je mediteranski način prehrane UNESCO stavio na svoj popis nematerijalne baštine. Brojne su koristi maslinova ulja, stoga je najbolje uputiti se na hrvatsku obalu i istražiti sve čari maslina i njezina ulja. Upoznajte tekuće zlato Mediterana…

Maslina je na Mediteranu oduvijek bila sveto drvo, simbol mira, mudrosti, snage i plodnosti. Na njegovu škrtom tlu plod masline bio je pravo blago. U određenim povijesnim razdobljima masline su se koristile kao novac, a svoje su mjesto pronašle i u grčkim te egipatskim mitologijama.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Masline 1.0.1
Prema kvaliteti, maslinovo ulje dijeli se na nekoliko vrsta – ekstra djevičansko, djevičansko, maslinovo ulje i sansa ulje. Najcjenjenije među njima jest ekstra djevičansko radi kojeg ćete rado putovati koji dodatan kilometar kako biste ga okusili! Neki maslinici u Hrvatskoj nude mogućnost branja maslina, a za sve ostale tu su mnoge delicije u kojima možete uživati – možda baš u hladu neke višestoljetne masline. Jesen je pravo vrijeme za posjet maslinicima jer se upravo tada beru masline za jelo, dok su još nezrele. Ako se pak želite okusiti u berbi maslina za proizvodnju ulja, svakako ćete se morati vratiti na Jadran tijekom studenog i prosinca. Nemojte zaboraviti sa svojeg putovanja, kao suvenir, kući ponijeti i koju bocu ovog eliksira života.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Masline 1.0.2

Istarska kraljica

Proizvodnja maslinova ulja u Istri počela je prije nekoliko tisuća godina. Brijuni, Barbariga i Poreč još su od antičkog doba poznati kao lokacije na kojima su se nalazile antičke uljare i pogoni za proizvodnju amfora u kojima se prevozilo maslinovo ulje. Neke su od najpoznatijih autohtonih sorta maslina buža, istarska bjelica, oblica, črnica, rošinjola, buža puntoža i mnoge druge. Danas se u Istri proizvode jedna od najcjenjenijih i najboljih maslinovih ulja u svijetu, a sve zahvaljujući savršenom okusu, mirisu i boji. U prilog tome govori i Flos Olei, najopsežniji vodič kroz najbolja svjetska ekstra djevičanska maslinova ulja, koji je ove godine Istru proglasio najboljom svjetskom maslinarskom regijom. Bilo na koži, kosi ili nepcu – istarska maslina pružit će vam kraljevski tretman!

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Masline 1.0.3

Dalmatinska ljepotica

Procjenjuje se kako u Dalmaciji raste oko 4,5 milijuna maslina – drugim riječima, više stabala maslina raste u Dalmaciji nego što Hrvatska ima stanovnika. Najveći dalmatinski otok Brač dom je čak oko njih 500.000. Tajna uspjeha maslina na ovom poručju krije se u tome što Dalmacija ima u prosjeku 2600 sunčanih sati godišnje. Najrasprostranjenija vrsta masline u Dalmaciji svakako je oblica, čije je ulje slatkasto i kao stvoreno za riblje specijalitete. Poznato je da su Hrvatice među najljepšim ženama (možda upravo zbog blagodati maslinova ulja kojim se koriste od malih nogu), no od ove dalmatinske ljepotice zasigurno će vam zastati dah!

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Masline 1.0.4

Mezimica Dubrovnika i Šipana

Dubrovnik i njegova okolica također su poznati po maslinovu ulju, a mnoga od njih na svjetskim su natjecanjima osvajala najsjajnije medalje. Iako površinom malen, otok Šipan krije mnoge zanimljivosti vezane uz masline. Prema starome narodnom običaju, djevojka koja bi se udavala morala je posaditi nekoliko stabala masline. Također, otok je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao otok s najviše maslina u odnosu na veličinu otoka i broj stanovnika. Ova mezimica istinskih gurmana ući će i u vašu knjigu rekorda najistančanijih okusa već nakon prvih nekoliko kapi!

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Masline 1.0.5

Tijekom odmora u Hrvatskoj svakako morate posjetiti Lunjski maslinik na Pagu s 80.000 stabala maslina koje se prostiru na 400 hektara. Među njima ćete naći i jednu stariju „gospođu” koja je na ovim prostorima još od vremena Isusa Krista. Riječ je o maslini koja je stara čak 2000 godina! Ako nam ne vjerujete, zaputite se na Pag i uvjerite se svojim očima. Izmjerite promjer stabla, podijelite ga s dva kako biste dobili polumjer pa zatim dobiveni iznos pretvorite u milimetre. Svaki milimetar predstavlja godinu starosti stabla.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Masline 1.0.6

I to je to, računica je vrlo jednostavna, zar ne?