Photo by Julien Duval

Vremenski stroj zapravo je čamac

Zahvaljujući kristalno čistom moru, pješčanim plažama, očaravajućim obalnim gradićima i povijesnim znamenitostima, Hrvatska ljubiteljima plovidbe nudi neke od najboljih nautičkih ruta na Jadranu. No je li ti poznato da plovidbu možeš upotpuniti posjetom šest od ukupno osam lokacija uvrštenih na UNESCO-ov popis svjetske baštine? Ukrcaj se i zaplovi ususret kulturnom bogatstvu!

1. Episkopalni kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnom centru Poreča

Svoje kulturno krstarenje započni u ACI Marini u istarskom gradu Poreču. Odatle možeš vrlo brzo stići do srednjovjekovnoga plemićkog grada Poreča. Nakon što se usirdirš u porečkoj marini, do Eufrazijeve bazilike, smještene na sjevernom dijelu povijesnog centra grada, pješice možeš doći za samo nekoliko minuta. Katedrala je nazvana po biskupu Eufraziju, a 1997. uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Episkopalni kompleks iz 6. stoljeća, s pripadajućom sakristijom, krstionicom, zvonikom i biskupskom palačom, izvrstan je primjer ranobizantske arhitekture na Sredozemlju.

2. Šibenik i Zadar

Venecijanski obrambeni sustav grada Zadra i šibenska utvrda sv. Nikole dvije su od šest komponenti transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća” uvrštenih na UNESCO-ov popis svjetske baštine.
„Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća” izuzetno je povijesno, arhitektonsko i tehnološko svjedočanstvo obrambenog sustava „alla moderna”, razvijenog na području bivše Mletačke Republike kao odgovor na uvođenje nove tehnologije vatrenog oružja u vojne operacije.
Dok se budete približavali Šibeniku, proći ćete pored spomenute utvrde sv. Nikole.

3. Povijesni grad Trogir

Jesmo li svi na broju? Izvrsno, krećemo dalje prema jugu duž jadranske obale. Nakon što prođeš otok Drvenik Veli, povijesni grad Trogir, tvoje sljedeće odredište, nalazi se samo nekoliko kilometara dalje. Preporučujemo ti da brod usidriš u ACI Marini Trogir. Čim nogom stupiš na kopno, naći ćeš se usred grada muzeja Trogira. Povijesna gradska jezgra izvrstan je primjer neprestanoga gradskog razvoja, a na UNESCO-ov popis svjetske baštine uvrštena je 1997. Ističe se romaničkim crkvama te impresivnim renesansnim i baroknim građevinama. Bilo bi nemoguće navesti baš sve što valja posjetiti u Trogiru, ali jedna od najznačajnijih građevina vjerojatno je katedrala sv. Lovre s impresivnim Radovanovim portalom iz 13. stoljeća, strukturom koju se smatra najvažnijim primjerom romaničke i gotičke umjetnosti u Hrvatskoj.

4. Povijesni kompleks u Splitu s Dioklecijanovom palačom

Sljedeće je odredište Split, samo nekoliko kilometara zapadno od Trogira. Područje koje okružuje drugi najveći grad u Hrvatskoj pravi je vrhunac ljepote Jadrana. Budući da se približavaš i tražiš gdje ćeš se usidriti, potraži ACI Marinu Split. Smještena je na poluotoku Sustipan, na početku najdužeg šetališta na Jadranu, lungomara. Marina je otvorena tijekom cijele godine, a od udara mora i vjetra štite je dugački lukobrani. Ako odlučiš tamo se usidriti, samo te kratka šetnja dijeli od odredišta, UNESCO-ova povijesnog kompleksa s Dioklecijanovom palačom. Takozvana Palača sagrađena je između kraja 3. i početka 4. stoljeća naše ere kao mjesto na koje će se car Dioklecijan povući u starosti, a zapravo je riječ o spoju luksuzne vile i vojnog kampa. Današnji Split proširio se odatle. Tijekom godina antička utvrda stopila se sa Starim gradom, a danas vrvi mnogim prodavaonicama, kafićima i restoranima. Povijesne građevine spojile su se s vizurom grada; na primjer, carev mauzolej pretvoren je u katedralu.

5. Starogradsko polje na Hvaru

Opet nas samo kratka plovidba dijeli do sljedećeg odredišta, Starogradskog polja na otoku Hvaru, smještenom između otoka Brača, Visa i Korčule. Preporučujemo ti da se usidriš u ACI Marini Vrboska, koja pruža dobru zaštitu od vjetrova. Stari Grad i istoimeno polje, odredište na Hvaru pod zaštitom UNESCO-a, nalazi se manje od deset kilometara dalje, na drugoj strani otoka, a do njega se dolazi gradskim prijevozom. Starogradsko polje na UNESCO-ov je popis svjetske baštine uvršten 2008. Sagradili su ga grčki naseljenici u 4. stoljeću prije Krista, a i danas je u upotrebi. Stoga se Starogradsko polje ubraja među poljoprivredne površine s najduljom poviješću obrađivanja u svijetu. Također, na tom je području pronađeno više od 100 arheoloških pronalazaka, uključujući brojne ville rustice (ladanjske vile zemljoposjednika u rimsko doba) te poljoprivredne građevine iz grčkoga razdoblja.

6. Stari grad Dubrovnik

Sada posljednji put dižemo sidro i plovimo prema Dubrovniku, gdje završava naše morsko putovanje. Ljepota i bogatstvo kulturnog nasljeđa bisera Jadrana ogledaju se i u lokalnoj ACI Marini. ACI Marina Dubrovnik, smještena na ulazu u dubrovačku uvalu, proglašena je najboljom marinom na Jadranu, a ubraja se među najsigurnije marine kad je riječ o vezivanju, čuvanju i održavanju plovila. Dodatna je prednost sljedeća: ACI Marina Dubrovnik nije samo jedna od najljepših marina u svijetu već je smještena samo deset kilometara od povijesnog Starog grada, koji je 1979. uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Budući da je površina Dubrovnika relativno mala, najbolje ga je obići pješice. Iako Dubrovnik krije mnoge crkve, utvrde i ostale važne znamenitosti, vjerojatno najpopularnija atrakcija jesu impresivne zidine koje opasuju grad. Danas su one svjetski poznati simbol grada, a predstavljaju i kulisu za Kraljev Grudobran u poznatoj televizijskoj seriji „Igra prijestolja”.