Photo by Ivo Biočina

Lutaj stazom Via Dinarica i pronaći ćeš samoga sebe

Via Dinarica spremno dočekuje svakoga! Možeš biti pravi pustolov u formi koji može preživjeti u divljini, a možeš biti poput svih ostalih, pustolov u srcu s pomalo sramežljivom formom. Pronađi način kako se uspeti na Dinaride, a kad dođeš gore, izaberi vlastito prijevozno sredstvo: planinarenje, bicikliranje, trčanje, skakanje na lijevoj nozi… Što god ti odgovara! Ali oprezno! Okružit će te mnoge ljepote, stoga obvezno u mobitelu napravi mjesta za prekrasne fotografije.

Staza Via Dinarica sastoji se od triju glavnih koridora. Plava linija prati jadransku obalu, bijela linija pokriva visoke Dinaride, a zelena linija vodi te do kontinentalnih Dinarida. Via Dinarica u Hrvatskoj prolazi kroz šest nacionalnih parkova (Risnjak, Sjeverni Velebit, Paklenica, Plitvička jezera, Krka i Mljet) i četiri parka prirode (Učka, Velebit, Vransko Jezero, Biokovo).

Bijela linija: linija koja krije najspektakularniji pogled

Najviša točka Bijele linije jest planina Dinara, najviši vrh Hrvatske, ujedno i planina po kojoj su Dinaridi i Via Dinarica dobili naziv. Eto, sigurno smo ti sad otkrili toplu vodu!
Bijela linija preporučuje se iskusnim i dobro opremljenim planinarima. Ili onima koji nemaju iskustvo, ali su jako hrabri. A negdje moraš steći to iskustvo, je li tako?
Stazu je najbolje posjetiti ljeti jer je tijekom jeseni, zime te čak i u rano proljeće pokrivena dubokim snijegom.
Međutim, ako si jeti, možeš ići kad god.
P. S. Ako jesi jeti, možeš li nam poslati koju fotografiju da je stavimo na svoju stranicu na Facebooku?
Hvala!

Plava linija: linija koja te vodi preko Jadrana

Linija prolazi kroz četiri otoka (Krk, Rab, Pag, Mljet) i dva poluotoka (Istra i Pelješac). Stoga, kamo god kreneš, s najbliže uzvisine vidjet ćeš more. I ne samo to; proći ćeš kanjonima najljepših primorskih rijeka, Zrmanje i Cetine.
Najbolje od svega jest to što ako ti dosadi planinarenje ili vožnja biciklom po planini, možeš pronaći najbrži način za spustiti se u podnožje i uživati u kupanju jer plavu liniju prati mnogo vode. Vjerojatno je zato i zovu Plava linija. E da, i Plava linija savršena je za bicikliste, stoga ako imaš bicikl, neka bude brdski.

Zelena linija: linija koju prati prekrasni slapovi

Zelena linija staze Via Dinarica u cijelosti se svodi na padanje.
Kao prvo, tolika ljepota može biti opasna! Netaknuta ljepota zelenih pejzaža mogla bi te oboriti s nogu. Pazi, sve te ljepote vrebaju iza ugla!
Kao drugo, ne prijeti samo tebi opasnost od pada; okružuje te mnogo padajuće vode. Ova linija povezuje najveće vodopade u Hrvatskoj, vodopad rječice Curak u Zelenom viru i vodopad Plitvice u Plitvičkim jezerima.