Photo by Andrija Carli

Upali svoje unutarnje svjetlo: odaberi svjetionik samo za sebe

Doživite more iz prve ruke, osjetite na trenutak kako je biti na brodu koji nikamo ne ide. Okruženi ste morem sa svih strana, izloženi ste vjetru koji vas hladi, a ne ljulja. Iznad vas lete galebovi, a oko vas slobodno plivaju ribe. Svjetionik je pravi izbor za bijeg od užurbane svakodnevice i upoznavanje Jadranskog mora u njegovu punom sjaju.

SAVUDRIJA – međunarodni pogled i privatna plaža

Najsjevernija točka hrvatskog Jadrana ima svoj svjetionik. Na jednoj je strani Italija, na drugoj Slovenija, a sa svih ostalih je Hrvatska. Ovo je ujedno i najstariji svjetionik na hrvatskoj obali, nastao je 1818., a rt na kojem se nalazi nazivaju Punta Salvore, odnosno Rt spasa. Stoga, dođite i spasite se od stresnoga životnog ritma, pri čemu će vam sigurno pomoći i „privatna plaža” jer je cijeli dio obale kod svjetionika ograđen tako da vas nitko ne može smetati.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Svjetionici 1.0.1

PORER – El Dorado za podvodne ribolovce

Usred samo osamdesetak metar široke hridi, na otprilike milju i pol od kopna, divno je visoko valjkasto zdanje jednog od najljepših jadranskih svjetionika. Njegov toranj sasvim je ispralo more, pa se njegova površina bijeli na suncu i vidljiva je izdaleka. Oko svjetionika čak su tri mala pristana, tako da se do njega može po valovima svih vjetrova. Zbog struja u nevjerojatno atraktivnom podmorju, ovo je El Dorado svakog podvodnog ribolovca.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Svjetionici 1.0.2

VELI RAT – najljepši pogled svisoka

Osim što ste na samom rubu Dugog otoka gdje puca pogled na otvoreno more, još i put do svjetionika prolazi kroz gustu šumu, tako da vam je izolacija od civilizacije na vrhuncu. No ako se slučajno zaželite civilizacije, samo bacite pogled sa svjetionika visokog 40 metara i možda ćete je i vidjeti. Odmah pokraj svjetionika nalazi se prekrasna uvala Pantera koja izgledom podsjeća na prelijepe oceanske lagune, što dodatno pridonosi ovome divnom ambijentu.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Svjetionici 1.0.3

TAJER (Kornati) – lizalica s ptičjim pjevom

Kad bi vam netko rekao da zamislite svjetionik, prvo što bi vam palo na pamet vjerojatno bi nalikovalo svjetioniku na otočiću Sestrica Vela u Kornatima. Izgleda kao svjetionik iz crtića, a podsjeća i na veliku lizalicu. U blizini je i Nacionalni park Kornati, tako da kroz prozor spavaće sobe vidite ono što mnogobrojni turisti svaki dan dolaze vidjeti izletničkim brodovima. Dodatna posebnost otoka bogati je ornitološki svijet. Bili vi ljubitelj ptica ili ne, sigurno nećete ostati ravnodušni na raznolikost brojnih cvrkutavih stvorenja.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Svjetionici 1.0.4

PALAGRUŽA – srce Jadrana

Ako tražite osamu i maksimalnu udaljenost od kopna, onda je Palagruža pravo mjesto za vas. Nekoć davno ovo je bio dom grčkog junaka Diomeda, a i vi ćete živjeti junački na ovom otoku jer će vam trebati kondicija da se popnete od plaže do svoje sobe na vrhu svjetionika. Otok obiluje biljnim i životinjskim endemima, a ima i dvije prekrasne plaže na kojima vas nitko neće ometati.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Svjetionici 1.0.5

STRUGA (otok Lastovo) – svježa riba u visini

Na južnoj strani otoka Lastova, pred prekrasnom uvalom Skrivene luke na litici visokoj 90 metara, nad more se nadvio okrugli toranj svjetionika. Izranja iz sredine kuće u kojoj živi obitelj Kvinte, koja je tamo već generacijama. Budući da su pod svjetionikom vrlo plodna ribolovna područja, oni će za svoje goste uloviti svježu ribu i ispeći je na gradelama. Svjetionik je poznat jer su ribari pod njim davno uhvatili hlapa kapitalca od 18 kg koji je poslan kao dar tadašnjem caru Franji Josipu u Beč.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Svjetionici 1.0.6

PLOČICA – puzzla koja viri

Otok je nizak i ravan, pa mu ime sasvim odgovara jer izdaleka izgleda kao ploča na morskoj površini. Na sjevernoj je strani otočića pješčana laguna u kojoj su i mol i istezalište za barke. U plićinama uza sjevernu obalu i ambisima uz južnu obalu obilje je ribe, pa će se Pločica jako svidjeti i onima koji vole ribariti udicom te podvodnim ribolovcima.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Svjetionici 1.0.7