Photo by DAVOR ROSTUHAR / ZAGREB TOURIST BOARD

Tržnice: Omiljena mjesta svakoga gurmana

Svaki dan saznamo za neki novi food trend. No, postoje mjesta gdje već stoljećima svakodnevno poslužuju organske, svježe namirnice lokalno uzgojene u skladu sa sezonom, a to su hrvatske tržnice. Puni cekeri svježih namirnica, ritual ispijanja kave prije ili poslije nabavke, kušanje hrane na štandovima, cjenkanje i dijeljenje recepata te rapsodija mirisa i okusa koji se šire cijelim gradom, dio su hrvatske tradicije tržnica i stvaraju pravi doživljaj raznolike gastronomske ponude ove male zemlje. Kažu da se kultura najbolje upoznaje kroz hranu naroda, a za to nećete naći bolja mjesta od lokalnih tržnica koje ima svaki i najmanji gradić! Izdvojili smo za vas one najpoznatije.

DOLAC

Najpoznatija i najveća tržnica na koju dolaze najbolji proizvodi iz cijele Hrvatske – od poznatog slavonskog kulena, zagorskih purica, paškog sira do morskih specijaliteta. Jedinstveni simbol grada Zagreba, plijeni i bogatstvom okusa i mirisa i tradicijom koja čini prekrasnu razglednicu glavnoga grada s glavnim motivom – crvenim šestinskim suncobranom. Dolac se sastoji od otvorenog dijela tržnice gdje ćete naći prodavače voća i povrća, zatvorenog gdje ćete naći mesare i prodavače mliječnih proizvoda te domaće tjestenine, a zasebno je smještena zgrada ribarnice. Glavni simbol Dolca su njegove kumice, žene iz okolice Zagreba koje uzgajaju vlastito voće i povrće ili rade domaći sir i vrhnje koje potom prodaju na tržnici.

Njima u spomen je 2006. godine na ulazu u tržnicu podignut spomenik Kumica Barica, koja na glavi nosi košaru jer su te žene zaista u svojim košarama na glavi svakodnevno nosile svježu hranu u grad i stvarale navike i povijest grada.

PAZAR

Pazar, smješten uz sami istočni zid Dioklecijanove palače i oko crkve svetog Dominika, jedno je od centralnih mjesta života u Splitu, ali sve više i popularno odredište među turistima željnim uranjanja u duh lokalaca. Ovo šarmantno mjesto dio je gradske jezgre i istinska žila kucavica grada Splita. Mješavina Dalmacije i Mediterana, njihove boje, okusi i mirisi svježeg voća i povrća, ali i zvukovi, dovikivanje i cjenkanje vidljivi su na svakom koraku. Okusite sve što Split nudi, a zatim, poput pravog lokalca, okusite čari fjake – dalmatinske inačice sieste. Jer nakon dobrog obroka slijedi dobar odmor.

TRŽNICA

Jedinstvena secesijska ljepotica smještena je u središtu Pule čija je gradnja započela 1902. godine za vrijeme Austrougarske monarhije. Bilo je to mjesto koje je povezivalo seosko i gradsko stanovništvo, a tako je ostalo do danas. Mjesto gdje se danas nalazi zelena tržnica na otvorenom koristili su seljaci iz okolnih sela i ribarskih naselja za prodaju povrća, mlijeka, jaja i sitne stoke. Tržnica danas zadovoljava sve zahtjeve moderne trgovine u ugodnom ambijentu koji pruža duh romantike zadržan naročito na katu zgrade. Ovdje je smještena najmodernija ribarnica u Hrvatskoj, a osim svježeg mesa, sireva, voća i povrća, mogu se naći i istarske delicije poput istarskih gljiva, kao i najpoznatiji plod iz istarske zemlje – crni i bijeli istarski tartuf koji se koristi u pripremi vrhunskih delicija.

PIJACA

Osječke tržnice ili kako ih lokalci nazivaju pijace, gradski su prostori koji se ujutro među prvima bude i na kojima mnogi Osječani rado započinju svoj dan, uz kavu i kupnju svježih namirnica od već dobro im poznatih prodavača. Na više mjesta u gradu nalaze se zelene tržnice, a na onoj glavnoj – na Gajevom trgu, ponuda je najraskošnija. Na tržnici nema onog što nećete pronaći: nude se razni tvrdi sirevi, svježa jaja, svježe i dimljeno meso poput slavonske šunke i kulena, riječna i morska riba, domaći pekarski proizvodi, domaći pripravci od ljekovitog bilja, začini za jelo poput crvene mljevene paprike koja je glavni sastojak u gotovo svim tradicionalnim jelima Slavonije, sezonsko voće i povrće, zimnice, …

Štandovi imaju certifikate koji potvrđuju njihovo autentično porijeklo i visoku kvalitetu proizvoda. „Zeleni četvrtak“ je dan kada se održavaju posebne degustacije i nude specijaliteti, ali susretljive prodavačice će vam sigurno svaki dan ponuditi da kušate njihove dragocjene specijalitete!

RIBARNICA

Riječka tržnica je ponajprije poznata po svojoj bogatoj ribarnici koja vrvi morskim blagom. Glavna gradska tržnica omiljeno je mjesto Riječana još od kraja 19. stoljeća. Izgrađena je uz morsku obalu, nedaleko od drvenog mola na kojemu su lokalni ribari iskrcavali ulov i odnosili ga na prodaju u košarama. Ribe, rakovi i školjke isprva su se prodavali na otvorenom, a od 1866. pod krovom, u podignutoj ribarnici u dva prekrasna paviljona. Ribarnica i danas nalikuje na neku „babilonsku“ tržnicu, prepunu svakojakog obilja: od srdelica i druge plave ribe, gigantskih orada i lijepih primjeraka najfinije bijele ribe, školjaka, škampi, hobotnica i drugog morskog blaga. Uz fine delicije dobit ćete i koju tajnu za pripremu od dugogodišnjih ribara!

Otkrijte nove food trendove koje možete ukomponirati u svoj jelovnik kod kuće i tako doživite svakodnevicu Hrvata i njihovih (prehrambenih) navika.