Photo by Davor Rostuhar

Treba li UNESCO cijelu Hrvatsku proglasiti svjetskom baštinom?

Iako je površinom mala, Hrvatska obiluje bogatim kulturnim nasljeđem. U prilog tome govori i UNESCO-ov popis svjetske baštine na kojem se nalaze 22 materijalna i nematerijalna dobra u Republici Hrvatskoj. Gotovo ne postoji grad ili regija u kojoj ih se ne može susresti. Provjerite jesu li vam neka od njih već poznata i nalaze li se u planu vašeg sljedećeg putovanja kroz Hrvatsku.

Dubrovnik

Fascinantna srednjovjekovna jezgra okružena savršeno očuvanim zidinama toliko je impresionirala engleskog pjesnika Lorda Byrona da je Dubrovnik prozvao Biserom Jadrana. Dubrovnik i danas ostavlja takav dojam na svoje goste. Njegovom ljepotom zadivljeni su i hollywoodski producenti koji su u Dubrovnik doveli i snimanja „Igara prijestolja” te „Ratova zvijezda”.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak UNESCO 1.0.1

Split

Rimski car Dioklecijan osnovao je Split prije 1700 godina kao idilično mjesto u kojem će provesti mirovinu. Njegovi ga stanovnici danas nazivaju „najlipšim gradom na svitu”. Split je zaslužan za neka fascinantna postignuća. Primjerice, jeste li znali da u njemu živi najveći broj osvajača olimpijskih i svjetskih medalja po glavi stanovnika?

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak UNESCO 1.0.2

Licitar

Nekad su mladići u središnjoj Hrvatskoj djevojkama iskazivali naklonost i ljubav darujući im srce. I to ne samo metaforički, već fini slatki kolač u obliku srca. Izrada licitarskih srca prenosi se s generacije na generaciju, a licitar je postao jednim od najprepoznatljivijih simbola hrvatskog identiteta.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak UNESCO 1.0.3

Plitvice

Još jedno mjesto u Hrvatskoj koje je mnogima na must see popisu su i Plitvička jezera. Plitvička jezera ubrajaju se u UNESCO-ovu prirodnu baštinu. Šesnaest tirkiznih jezera okruženih stotinama bijelih slapova, koji se probijaju među zelenim krošnjama ispunjenim plavim vretencima, ostavljaju dojam da se nalazite usred vilinskog vrta.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak UNESCO 1.0.4

Bećarac

Bećarac je vokalno-instrumentalni napjev popularan na području Slavonije, Baranje i Srijema. Pjevao se najviše na svadbama i prigodama kad se narod okupljao radi slavlja. Dva bećara (mladi neženje, momci, veseljaci) nadmeću se stihovima dok tamburaši sviraju. Stihovi su često provokativni, ali na simpatičan način. Hvale se vlastite vrline, ljepota, sposobnosti, izruguju se suparnici, prkosi se i inati. Kao što smo i rekli, bećarac je preteča rap battlea. 🙂

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak UNESCO 1.0.5

Na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine još je 18 materijalnih i nematerijalnih dobara koje svakako morate obići, doživjeti ili isprobati. Najnoviji članovi ovog prestižnog popisa su stećci, i to na dvije lokacije – Cista Velika i Konavle. Budite među prvima u svijetu koji će obići ove jedinstvene umjetničke i kulturne fenomene u Hrvatskoj.