Photo by Boris Kačan

Tisuću otoka za tisuću mogućnosti

Ah, koliko izbora… Kako odabrati otok za savršen godišnji odmor kada vam je na raspolaganju više od 1000 otoka, okruženih jednim od najčišćih mora na svijetu, a među kojima se nalazi i jedan (Hvar) koji nije samo najsunčaniji otok u Europi već i otok koji ima najviše svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a u svijetu?

Pronađite svoje plaže

Odakle početi? Od plaža, naravno. Od kultnog Zlatnog rata na Braču do ljupke sakrivene Stinive na Visu, koja je proglašena najboljom plažom u Europi, hrvatski otoci kriju pravo bogatstvo plaža. Mislili ste da u Hrvatskoj nema pješčanih plaža? Otkrijte pješčani raj na Susku – otoku prekrivenim pijeskom. A ljubitelji nudizma mogu odabrati rapsku plažu na kojoj je sve počelo, kada ju je 1936. posjetio abdicirani britanski kralj ili pak najbolju nudističku plažu prema odabiru CNN-a – Jerolim na Hvaru.

Istražite legende

Ne zaboravite istražiti legende hrvatskih otoka: sv. Pavao i Odisej doživjeli su brodolom na Mljetu. A kad ste već tamo, posjetite i očaravajući Nacionalni park. Također možete otići do Lokruma, otočića u blizini Dubrovnika, i otkriti priče o sirenama, vilama i gusarima!

Kušajte vino

Razgovarajmo malo o vinu i 130 autohtonih sorti. Mnoge od njih potječu isključivo s otoka, uključujući grk na Korčuli, vugavu na Visu, bogdanušu na Hvaru , dobričić na Šolti i žlahtinu na Krku. Morate naučiti samo jednu riječ: živjeli!

Uživajte u sredozemnoj prehrani

Zahvaljujući bogatstvu plodova Jadrana riba zauzima vrlo važno mjesto na jelovniku, a kaže se da riba u Hrvatskoj pliva tri puta. Prvi put pliva u netaknutim vodama Jadrana, drugi put u maslinovu ulju tijekom pripreme, a treći put u vinu, koje se pije uz jelo. Sredozemna prehrana nije bez razloga uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. No i otoci imaju vlastite tradicije i recepte: viška pogača, vitalac na Braču i puhijada na Hvaru…

Zaljubite se u prirodu

Osim zadivljujućih prirodnih ljepota, kao što su Modra i Zelena spilja na Biševu, srcoliki otok Galešnjak i mnoge druge, hrvatski otoci diče se i mnogim ljepotama za koje je zaslužna ljudska ruka. Zaljubljenici u životinje također će doći na svoje, primjerice promatrajući bjeloglave supove na Cresu ili delfine u lošinjskom akvatoriju.

Ljepote za koje je zaslužna ljudska ruka

Teško je nadmašiti otočić Baljenac blizu Šibenika, površine samo 0,14km2, koji se može podičiti besprijekornim suhozidom dugim 23,36 kilometara. Nikako ne propustite istražiti lokalitet koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, Starogradsko polje, zatim veličanstven samostan Blaca, u kojem se nalazi klavir koji su donijela devetorica svećenika i koji su navodno putem popili 56 litara vina, tajnovitu Zmajevu špilju na Braču te vojne špilje na Visu.

Pridružite se tradiciji

Tradicija? Od karnevala na Lastovu do uskrsne procesije u Jelsi, hrvatski otoci na izniman način poštuju svoje nasljeđe. stoga u lokalnom turističkom uredu provjerite koji se festivali održavaju tijekom vašeg boravka. Hrvatska je povijest duboko ukorijenjena na otoku Hvaru. Tu ćete, naime, pronaći najstariji grad u Hrvatskoj. Organizirani turizam u Europi započeo je na Hvaru 1868. osnivanjem Higijeničkog društva, a iscjeljujuća moć otočne klime poznata je i danas na otoku vitalnosti – Lošinju.

Putujte morskim prijevozom

Kako obići sve to dok ste na godišnjem odmoru? Hrvatska ima dobro povezan sustav pomorskog prijevoza, a većina naseljenih otoka međusobno je povezana tijekom cijele godine. Privatni prijevoznici mogu vas gliserima prevesti s jednog otoka na drugi , a uz dobro planiranje možete obići većinu otoka prema vlastitom izboru.

Jedino pitanje koje preostaje jest kakvo otočno iskustvo tražite u Hrvatskoj?