Photo by Marjan Radović

Za pravu ljepotu treba zaroniti duboko!

Hrvatsku obalu Jadranskog mora krasi više od 1000 otoka koji su rezultat dugogodišnjeg rada vjetra, mora i kamena. Kopno se spustilo i dopustilo moru da nam se približi kako bismo mogli uživati u podmorju – kopnu prekrivenom morem. Hrvatska ima mnogo mjesta na kojima je divno zaroniti, neka se svojom pričom ističu od ostalih.

Lastovo – bogatstvo prirode i povijest pod morem

Ako želite kristalno bistro more, onda je Lastovo pravo mjesto za vas. To je najudaljeniji naseljeni otok i kao takav bio je prva linija obrane, pa ni ne čudi što u svojim dubinama skriva velike povijesne tajne od antičkih vremena do danas. Mnoštvo olupina i njihova blaga koja nikad nisu stigla na svoja krajnja odredišta krase podmorje Lastovskog otočja. Lastovo je najmlađi hrvatski park prirode, pitom i grub u istom trenutku, čije podmorje vrvi florom i faunom iz srca Mediterana.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Diving 1.0.1

Olupina Vis – brod koji je došao kući

Parobrod Vis mirno je plovio svojim putevima sve dok nije započeo Drugi svjetski rat. Htio je ostati na neutralnoj strani, ali ga je presrela saveznička mornarica i uvrstila u svoje konvoje. Tijekom rata plovio je posvuda, od Sjeverne Amerike do Afrike, a krajem rata brod se vratio kući, u Jadransko more. Izbjegao je sve ratne napade i preživio moguće zasjede po cijelom svijetu, a onda je potonuo u svojem „dvorištu”, kraj Plominskog zaljeva gdje je naletio na minu.
No danas je zato moguće izbliza proučiti olupinu a da ne idete predaleko od obale. Zaronite u povijest, osjetite veličanstvenost tog broda i divite se svim morskim stvorenjima koje ćete vidjeti u okolini.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Diving 1.0.2

Otočić Bobara – neograničeno prostranstvo iza uskih vrata

U blizini ste Dubrovnika i u potrazi za avanturom? More bi vas moglo odnijeti u jednu od najljepših špilja Jadrana. Na dubini od samo nekoliko metara dolazite do uskog prolaza koji vodi do prekrasne špilje pogodne i za početnike jer se nalazi na dubini od 15 metara. Za one hrabrije na vanjskoj je strani otoka podvodni zid dubok 80 metara, a koji skriva bogatstva podvodnog života.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Diving 1.0.3

Baron Gautsch – potopljeni div

Brod dugačak 85 metara potopljen prije više od 100 godina skriva se u dubinama istarskog podmorja. Na putu do Trsta brod je plovio previše sjeverno i tako je nastradao u blizini Rovinja. Ovo je zasigurno mjesto koje treba obići svaki ronilac kako bi svjedočio mjestu jedne od najvećih tragedija na Jadranu koja se dogodila samo dvije godine nakon potonuća Titanika. Zbog toga se ovaj brod često naziva i Jadranskim Titanikom.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Diving 1.0.4

Nacionalni park Kornati – ljepota koja dolazi iznutra

Prava ljepota Kornata krije se iznutra i zato samo trebate pogledati ispod površine pa će vam biti jasno zašto je ovo mjesto toliko privlačno. Prirodno bogatstvo i spektakularno podmorje glavne su značajke ovoga nacionalnog parka. Netaknute dubine omogućuju najljepše interakcije s njihovim domaćinima, ali ako niste veliki ronilac, možete i s površine uživati u prizorima zahvaljujući kristalno bistrom moru. Kornati su dokaz da snovi zaista postaju stvarnost – sraz mora i kopna, sjevera i juga, u kornatskom nizu rezultira najbogatijim životinjskim svijetom, najraznovrsnijim podmorskim skulpturama, jednom od najljepših otočnih skupina na cijelome Mediteranu.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Diving 1.0.5

Žirje – podmorski muzej povijesti

Njemački bombarder tipa Junkers Ju 87, poznat kao „štuka”, proizveden je u 5709 primjeraka, a do danas ih je malo ostalo sačuvanih. Dva se nalaze u muzejima u Londonu i Chicagu, dva su izvučena iz podmorja Grčke i Norveške, a ovaj u Žirju pronađen je 2014. godine i još leži na morskom dnu. Planiraju ga izvaditi i restaurirati, ali dok se ne omoguće uvjeti za kvalitetnu restauraciju aviona, on će krasiti jadransko podmorje. Iskoristite priliku i posjetite uživo ovaj povijesni muzej pod morem dok još nije prebačen u pravi muzej.
HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Diving 1.0.6