Photo by Zoran Jelača

Rijeke za avanturu života

Hrvatska je poznata kao zemlja s velikim brojem prekrasnih rijeka od kojih mnoge nude i razne avanturističke sadržaje.

Cetina

Podno Dinare, planinske ljepotice na kojoj se nalazi najviši vrh Hrvatske, izvire pitoma Cetina. Idealna je za rafting, ali i jedna je od rijetkih destinacija u Hrvatskoj koja nudi kanjoning. Riječ je o jedinstvenoj avanturi spuštanja niz tok osvježavajuće rijeke kroz kanjon penjući se, plivajući i spuštajući se niz uže. Kanjon Cetine nudi i zip line, tj. spust s jedne strane kanjona na drugu po sajli dugoj 100 metara, na visini od 150 m, uz brzinu od 65 km/h.

Krupa i Zrmanja

Kad se popnete na visoravan podno Crnopca na Velebitu, pod vašim se nogama prostire kanjon koji se ubraja među najljepše lokalitete u Hrvatskoj. Zelena čarolija duboko dolje naziva se Krupa, a nekoliko zavoja kasnije ulijeva se u Zrmanju, koja u slapovima juri k moru. Ove dvije rijeke biseri su Velebita i smatraju ih najljepšima u Hrvatskoj. Niz rijeku možete veslati u raftovima, kajacima i kanuima, a specifičan divlji krajolik poslužio je kao prirodna kulisa za snimanje legendarnog filma „Winnetou”.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Many rivers 1.0.2

Kupa

Rijeka Kupa kao da skriva svoju ljepotu i čeka da je netko otkrije. Dopušta putniku da se napije vode, rashladi i zabavi, a zatim ga drži za ruku, ne dajući mu da se vrati kući. Rafting na Kupi idealan je u proljetnim i jesenskim mjesecima kad je zbog kiša visok vodostaj. Zbog nižeg vodostaja u ljetnim mjesecima Kupa je vrlo popularna među ljubiteljima veslanja u kajacima i kanuima, te za pecanje.

Mrežnica

Ljepotica Mrežnica s brojnim malim kaskadama privlačna je ljubiteljima raftinga te veslačima u kajacima i kanuima. Impresivan kanjon, sedrene barijere i vodopadi, kristalno čista gorska jezerca – ova rijeka jednostavno ima sve.

Mirna

Zastat će vam dah kad se popnete na stjenoviti vidikovac Greben podno istarskog sela Čabrunići i bacite pogled na kanjon rijeke Mirne. Samo ime opisuje ovu rijeku koja je strpljivo tisućama godina izdubljivala stijene podno Ćićarije. Upravo te stijene nedaleko od Buzeta atraktivne su za sportsko penjanje, a uz rijeku postoji planinarska staza nazvana Sedam slapova Mirne.

Krka

Krka je suprotnost Mirni jer bukom koju stvara prekrasnim slapovima kao da želi svratiti pozornost na sebe i svoju raskoš. Kupanje na tim slapovima nešto je što svakako morate isprobati! Osim toga, Krka je idealna destinacija za rafting na srednjem Jadranu, a činjenica da je područje rijeke proglašeno nacionalnim parkom govori dovoljno o posebnosti ovog područja.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Many rivers 1.0.6