Photo by Ivo Biočina

Šest naziva za raj

Svima nam je poznat taj osjećaj. U uredu si, radiš i odjednom ti misli odlutaju. Razmišljaš o predivnim krajolicima, sunčanim danima, kristalno plavom moru i odličnoj hrani i vinu. Od tog hedonističkog iskustva dijeli te samo nekoliko sati! Otkrij veličanstvenu hrvatsku plažu i saznaj zašto je zovu „plažom od zlata”. Zato prestani sanjati! Ustani, protegni se, izađi iz ureda, kupi kartu i probudi se na tom nevjerojatnom mjestu.

Zlatni rat, najpoznatija plaža u Hrvatskoj, nevjerojatno je mjesto koje je stvorila majka priroda, a nalazi se blizu Bola na Braču, najvećem dalmatinskom otoku. Brač je poznat po vinu, ribi, maslinama i cijenjenom bijelom kamenu. Mnogi otočani ispričat će ti glasinu da je Bijela kuća u Washingtonu sagrađena od bračkog kamena. No od kamena je još ljepša ta duga šljunčana plaža, koja se poput ispružene ruke prostire u Jadransko more. Zahvaljujući savršenom vjetru i valovima omiljeno je okupljalište surfera i kitesurfera. Oblik i duljina plaže ovise o izmjeni plime i oseke, morskim strujama i vjetru. Zapadni vjetar maestral, koji puše svakog popodneva, na plažu privlači mnoge surfere. A budući da nema pijeska i morskih trava, savršena je lokacija za ronjenje. No, Zlatni rat nije samo okupljalište zaljubljenika u sport i kretanje: osim mnogih mogućnosti za aktivni odmor, na plaži se možeš opustiti i uživati u zalasku sunca iza planina pijuckajući čašu hrvatskoga vina. Na Zlatnom ratu doživjet ćeš zlatne trenutke!

No, Brač nije jedini otok s rajskim lokacijama! Hrvatska ima još pokoji as u rukavu, poznat pod nazivom „skriveni dijamant Hrvatske”, „skriveni raj” i mnogim drugima. Nakon što ih posjetiš, sigurni smo da ćeš imati i pokoji vlastiti epitet.
Plaža Stiniva na otoku Visu savršen je primjer skrivenoga raja, o čemu svjedoči činjenica da je na stranici European Best Destinations nedavno proglašena najljepšom europskom plažom u 2016. S obzirom na lokaciju, na plažu je moguće doći samo planinarenjem ili brodom, ali trud će se isplatiti.

Još jedno skriveno blago, na kojem ćeš se osjećati kao da si na privatnoj plaži, jest plaža Lubenice na otoku Cresu. Na plaži se uobičajeno nalazi samo pokoji plivač, a pogled je kao s razglednice.

A ako tražiš prekrasna, pitoreskna mjesta, pješčane i šljunčane plaže, prirodne zaljeve i slikovite pejzaže, otok Krk pravi je izbor za tebe. Vela plaža u Baškoj poznata je po svim tim epitetima, a nudi i različite mogućnosti sportskih aktivnosti.

Ako tražiš pravi raj u malom, ne propusti Rajsku plažu na otoku Rabu, o čijoj ljepoti svjedoči njezin naziv. Ti i tvoja obitelj saznat ćete zašto je naziv opravdan kada ugledate prekrasnu pješčanu plažu, plićak i tobogane koji su savršeni za igru i obiteljsku zabavu.

A ako tražiš nešto potpuno drugačije i nesvakidašnje, posjeti plažu Saplunara na otoku Mljetu, najruralnijem otoku u Hrvatskoj i pravom prirodnom dragulju. Na plaži nema ni hotela ni restorana, samo nekoliko lokalnih objekata okruženih gustom borovom šumom, u kojima se nudi tipična hrvatska hrana. To je pravo robinzonsko i hedonističko iskustvo u jednom!

Hrvatska stvarno ima mnogo za ponuditi. Samo se opusti. A ako ti postane prevruće, prošeći tirkiznom bistrom vodom ili uživaj u lijepoj večeri u dobrom društvu u lokalnom restoranu. Pronađi savršeno mjesto za sebe i stvori nezaboravne uspomene kao što su gledanje prekrasnog zalaska sunca i uživanje u životu.