Photo by Maja Danica Pečanić

Šest jela koja će čak i najistančanija nepca oboriti s nogu

Hrvatska je zemlja tisuću otoka, ali i zemlja tisuću lica gastronomije. Bilo da ste ljubitelj tradicionalne ili pak moderne kuhinje, gastronomska avantura u Hrvatskoj ispunit će sva vaša očekivanja… I mnogo više od toga!

Peka

Recept za peku postoji više od tisuću godina, ali se i dalje koristi jer ovo je najbolji način da se sačuva bogatstvo okusa. Pod peku možete staviti što god želite – ribu, rakove, školjke, povrće, piletinu, janjetinu, svinjetinu, teletinu itd. Potreban je pravi majstor da bi se dobro napravila peka i zato se to znanje prenosi s koljena na koljeno. Koliko je peka ukusna, toliko ju je i uzbudljivo gledati dok se peče. Sjednite na travu, popijte malo domaće rakije i uživajte dok čekate svoju večeru.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Food Snob 1.0.1

Šaran na rašljama

Nekoliko je stotina popularnih recepata, načina kako se širom svijeta priprema šaran. No znalci smatraju kako se na desnim obalama Dunava u Hrvatskoj priprema najukusniji šaran. Očišćen, rastvoren, začinjen, pričvršćen na rašlje, polako se satima okreće uz dobro ugođen žar. U konačnici traži samo zanosno vino iz obližnjih terasastih vinograda koji se također spuštaju sve do Dunava.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Food Snob 1.0.2

CROshimi

Hrvati su šokirali Japance, lansirali su poboljšanu verziju njihova tradicionalnog sashimija. Nazvan je CROshimi (CROatian saSHIMI). Najcjenjenije svježe morske plodove, primjerice rep kvarnerskog škampa, poslužuju na aromatičnim samoniklim mediteranskim jestivim biljkama. Potom odabiru savršeno sortno maslinovo ulje, poput onog od masline buže, a sommelier traži vrhunsko autohtono vino da zaokruži potpuni sklad i bira dalmatinski pošip.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Food Snob 1.0.3

Štrukl

Strudel je izmišljen za austrougarske careve i vojskovođe, no svijet je osvojio mirnim putem. Danas se najukusniji strudel jede u Hrvatskoj, a zove se štrukl. Od svježeg sira i vrhnja, slan ili sladak, kuhan, pečen ili zapečen, uvijek je neodoljiv. Pitajte Angelinu Jolie, kojoj su ga hrvatski kuhari došli pripremiti u restoran sjedišta UN-a u New Yorku.

Pršut

Hrvati obožavaju pršut i odnjegovali su dva vrhunska – dalmatinski i istarski. Oba se pršuta suše na buri i odležavaju najmanje godinu dana. Istarski pršut premazuje se lovorom, ružmarinom, paprom i češnjakom, a dalmatinski mješavinom oštrog brašna i svinjske masti te se potom lagano dimi hladnim dimom. Uz ovakve delicije svakako morate degustirati i neka od vrhunskih hrvatskih vina – uz istarski pršut istarski teran, a uz dalmatinski pršut dalmatinski plavac mali.

Maraška

U Dalmaciji se stanovnici Zadra stoljećima hvale kako je višnja iz njihova kraja, čuvena maraška, najbolja višnja na svijetu. Moderni znanstvenici to su i potvrdili: maraška je superiorna drugim sortama po udjelu aromatičnih sastojaka. Ultimativni užitak u ovoj plemenitoj voćki ovakav je gastronomski obred: od svježe višnje maraške napravi se sorbet koji se poprska likerom od maraške, kultnim maraschinom, pićem u kojem uživaju kraljevske obitelji jednako kao što je uživao i Hitchcock. Ovaj se veličanstveni desert poslužuje u prostoriji namirisanoj parfemom od maraške.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Food Snob 1.0.6

Ovo su samo neka od tisuću lica hrvatske gastronomije. Svaka regija Hrvatske obiluje okusima i mirisima od kojih će vam zastati dah. Stoga nemojte čekati, nego već danas krenite u gastronomsku avanturu po Hrvatskoj. Bilo da odaberete kontinent ili obalu, vaše nepce neće biti zakinuto!