Photo by Zoran Jelača

Sedam zimskih odredišta koja ne bi trebali propustiti

Od ledenih pejzaža Plitvičkih jezera do dvoraca prekrivenih snijegom i romantično uređenih gradova, Hrvatska je zaista puna čarolije tijekom zime. Iako je 2020. godina izazovna te ne možemo posjetiti sva odredišta i doživjeti ih u punom sjaju možemo sanjariti i posjetiti ih u 2021. godini.

1. Nacionalni park Plitvička jezera

Zaleđena jezera i slapovi, staze prekrivene snijegom, prizori kao iz bajke. Ovaj najpoznatiji hrvatski nacionalni park pod zaštitom UNESCO-a s ponosom nosi titulu “zimskog kraljevstva”. Na vama je toplo se obući, pripremiti mobitele i fotoaparate i uživati u zimskim idiličnim prizorima. Naravno, podijelite vaše fotografije i s nama koristeći oznaku #CroatiaFullOfMagic kako bi milijuni fanova iz cijelog svijeta mogli uživati u njima!

national park plitvice

2. Zavižan, Nacionalni park Sjeverni Velebit

Zavižan je jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Na 1594 m nadmorske visine, ispod vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, osnovana 1953. godine. Popnete li se planinarskim stazama na neki od okolnih vrhova – vidikovaca, otvorit će vam se prekrasni vidici na kvarnerske otoke i Liku i ostaviti vas bez daha! Naravno, za ovo putovanje pripremite se u skladu s vremenskim prilikama i ponesite svu potrebnu opremu kako bi naši prijatelji iz HGSS-a imali manje posla!

3. Sokolac, Brinje

Kao iz bajke, grad Sokolac iz 14. st. s kapelom Presvetoga Trojstva i kapela sv. Fabijana i Sebastijana iz kasno romaničkoga doba scena je koju ćete dugo pamtiti, pogotovo kada je prekriveno snijegom. Prošetajte i kamenim mostom preko potoka Gate-Jaruge u središtu Brinja na staroj Jozefinskoj cesti, starom preko 200 godina.

Brinje

4. Dubrovnik

“Winter is coming…” a gdje ju je najbolje dočekati ako ne u King’s Landingu?
Prekrasno uređen grad, tisuće božićnih lampica, prizori od kojih zastaje dah. Dubrovački Božićni sajam očarat će Vas svjetlima, glazbom, mirisima i okusima dubrovačke blagdanske tradicije prisutne tijekom cijeloga prosinca. Dubrovnik prekriven ugodnim suncem, pruža poseban osjećaj užitka u svojoj čistoj ljepoti, koju je UNESCO prepoznao i zaštitio još 1979. godine.

Dubrovnik

5. Dvor Trakošćan

Bajkovito, prekrasno, gotovo nestvarno, ukratko bi se moglo opisati jedno od najromantičnijih mjesta koja ste ikad vidjeli. U Hrvatskom zagorju u blizini Varaždina u smješten je dvorac s perivojem i jezercem koji krije povijest dugu gotovo 800 godina. Poučnom stazom „Put vila“ sa 20 poučnih točaka otkrijte prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i njezine okolice. Za otprilike pet kilometara trebat će vam dva sata lagane šetnje, a predah potražite u ribarskoj kućici koja je ujedno i info točka. Uživat ćete u tišini i ljepoti Hrvatskog zagorja te zimskoj idili i bajkovitim prizorima.

Trakošćan

6. Zagreb

Zovu ga i najljepšim “božićnim sajmom u Europi”, lijepo uređeni parkovi, romantični kutovi za fotografije koje će nizati lajkove. Jednostavno, Zagreb je savršen za doživjeti i ući u pravi božićni duh, a ukoliko želite pobjeći od vreve i doživjeti najljepši pogled na grad svakako se popnite na Medvednicu i uživajte u zimskoj čaroliji.

Zagreb

7. Opatija

Smještena između planina i mora, Opatija je savršeno mjesto za “zimski bijeg”! Prekrasno uređene ulice, šetnice, zimski sajam, klizalište, mirisi i okusi samo je dio što Opatija nudi u zimskim mjesecima i otkrijte zašto Opatija nosi titulu “najljepšeg Adventa kraj mora”.

Opatija