Photo by Zoran Jelača

Raskošne vile srednjovjekovnih celebrityja!

Dvorci nisu samo impozantne građevine s kojih puca prekrasan pogled na okolicu, već mjesta u kojima možete oživjeti prošlost i saznati kako se nekad živjelo. Svojom impresivnom arhitekturom, bogatom poviješću, otkrivenim i neotkrivenim tajnama te brojnim legendama, hrvatski dvorci zasigurno će vas ostaviti bez daha, a nekima će možda biti inspiracija za knjige, filmove i neke popularne serije.

Jednom davno grof je sagradio prekrasan dvorac…

Želite li provesti dan kao iz bajke, onda je dvorac Trakošćan savršen izbor. Smješten na brežuljku, okružen prekrasnom šumom i jezerom, ovaj dvorac iz 13. stoljeća u vama će probuditi nepopravljive romantike. Za potpun bajkovit doživljaj provozajte se kočijom po okolici, a poslije razgledajte unutrašnjost dvorca gdje možete vidjeti viteške oklope, vrijednu kolekciju baroknog namještaja, lovačke trofeje i impozantnu zbirku oružja. Jedna od legendi kaže da je dvorac dobio ime po vitezovima Drachenstein, što zapravo znači Dragonstone… Hm, nad ovim bi se mogli zamisliti svi fanovi serije „Game of Thrones”.

Budi grof ili grofica na jedan dan

Sigurno ste se barem jednom u životu pitali kako je to živjeti u dvorcu, spavati u njemu i osjećati se kao grof ili grofica? Posjetite dvorac Bežanec i konačno zadovoljite svoju znatiželju. Ovaj lijepi dvorac iz 17. stoljeća i luksuzni hotel, smješten na brdu iznad malog sela Valentinova, iznimno je popularno mjesto za održavanje vjenčanja. A kao i svaki dvorac koji drži do sebe, i Bežanec ima svoju legendu – o dobrom duhu koji vjenčane parove daruje čarolijom vječne ljubavi. A budući da ljubav ide kroz želudac, ekskluzivni restoran u dvorcu Bežanec obavezno je mjesto za sve ljubitelje hrane i vrhunske kapljice. Tko zna, možda njih iznenadi kakav duh domaće kuhinje.

Dvorac časnih sestara

Dvorac Lužnica je, onako na prvu, možda i najneobičniji od svih spomenutih dvoraca. Inače, riječ je o dvorcu iz 18. stoljeća koji je nekada davno bio u vlasništvu grofovske obitelji Rauch. Okružen je šumom i prostranim poljem, a pročelja su ukrašena reljefnim ukrasima. Međutim, što je onda tu neobično, pitate se? Naime, dvorac je u vlasništvu časnih sestara, koje su ga 1925. godine otkupile od grofovske obitelji i s vremenom ga pretvorile u turističku atrakciju. Dvorac je otvoren za posjetitelje, ima 60 uređenih soba, konferencijsku dvoranu, Wi-Fi, a osim vjerskih događanja, u njemu se organiziraju konferencije, radionice, programi za djecu i odrasle, kampovi, piknici… Zvuči kao sjajno mjesto za opuštanje, zar ne?

 

Kad bi zidovi mogli pričati…

Plemićki grad Veliki Tabor smjestio se na vrhu Huma Košničkog i od tamo već stoljećima dominira zagorskim krajem. Jedan je od najbolje očuvanih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske s kojeg se širi prekrasan pogled na Hrvatsko zagorje i dio Slovenije.

Osim samog dvorca, tu je i legenda o Veroniki Desinićkoj, nježnoj zlatokosoj ljepotici koja se smrtno zaljubila u sina gospodara dvorca i tu ljubav platila životom. Navodno se i dandanas u Velikom Taboru mogu čuti Veronikini jecaji…

Blago skriveno među zmijama

Pogledate li u smjeru Medvednice, sigurno ćete vidjeti bijeli obris utvrde na jednom od njenih brežuljaka. To je Medvedgrad, srednjovjekovna utvrda iz 13. stoljeća koja je najpoznatija po svojim pričama i legendama. Jedna od najpoznatijih medvedgradskih legendi je ona o okrutnoj i lijepoj Crnoj Kraljici, vlasnici dvorca Barbari Celjskoj, za koju kažu da je pokušala prevariti samog vraga, koji ju je prozreo i za kaznu je pretvorio u zmiju. Prema legendi, njezine podanice i dandanas gmižu po Medvednici čuvajući blago svoje gospodarice te čekaju junaka koji će poljubiti zmiju čuvaricu i vratiti Crnoj Kraljici prvobitni oblik.

Da nije bilo Čehinje, ne bi bilo ni dvorca

O ovom prekrasnom dvorcu smještenom nedaleko od Varaždina kruži priča da ga je sagradila jedna nepoznata, ali bogata Čehinja po imenu Maruša te da je po njoj dvorac dobio ime – Maruševec. Dvorac se prvi put spominje 1547. godine i otad je bio dom mnogim velikaškim obiteljima koje su ga s posebnom pažnjom uređivale i nadograđivale. Osobito je vrijedan trud obitelji Pongratz, koja je uz pomoć uglednoga švedskog pejzažnog arhitekta preuredila vrt unutar dvorca. Tijekom Drugog svjetskog rata Maruševec je bio opustošen i gotovo uništen. Iako nikad nije zasjao onim starim sjajem, još je uvijek dovoljno čudesan da ga se svakako mora vidjeti.

Kako je mali pijetao zaustavio Turke?

Zamislite da ste pod turskom opsadom, da ste gladni i da jedinu hranu koju imate, u ovom slučaju pijetla, ispalite iz topa na neprijatelja? Zvuči pomalo ludo, zar ne? Dvorac Đurđevac svjedočio je baš takvom događaju. Međutim, prije nego dođemo do toga, vratimo se još malo na dvorac. Sagrađen je u 15. stoljeću na nimalo glamuroznoj uzvisini usred močvare, zbog čega ga svrstavaju u vodene utvrde ili wasserburge. Ipak, već u 16. stoljeću dvorac kao vojna utvrda postaje posljednja točka obrane od Osmanlija… Tu se sada vraćamo na pijetla i čuvenu „Legendu o Picokima”, koja govori o lukavstvu malobrojnih branitelja dvorca. Ako vas zanima cijela legenda, svratite u Đurđevac na „Picokijadu” i saznajte detalje.

Dvorac za 20 kuna

Legenda kaže kako je ovaj dvorac bio toliko lijep i dopadljiv da je slavni turski sultan Sulejman Veličanstveni osobno zabranio njegovo razaranje. Njegova ljepota nije promakla ni dizajnerima hrvatskog novca koji su motiv dvorca Eltza predvidjeli na novčanici od 20 kuna.  Znači, ako vas na „Milijunašu” pitaju koji se dvorac nalazi na novčanici od 20 hrvatskih kuna, odsad ne možete pogriješiti. Međutim, da bi se uopće jednog dana našao na novčanici, ovaj se dvorac prvo morao sagraditi. Za to je najzaslužniji grof Eltz, koji je 1749. godine na svom vukovarskom feudu počeo s gradnjom. Kasnije je dvorac Eltz više puta dograđivan te je početkom 20. stoljeća dobio konačan izgled, a 1968. postao Gradski muzej Vukovar.