Photo by Zoran Jelača

Pronađi skriveno blago

Priču o plovidbi hrvatskom obalom možete začiniti i posjetom brojnim špiljama koje se nalaze na otocima. Zahvaljujući geomorfologiji obale, među raznolikim prirodnim oblicima po kojima je Hrvatska svjetski poznata nalaze se i špilje smještene na površini mora, a lako su dostupne posjetiteljima. Osim posjetitelja u njima je često stanovala morska medvjedica, danas gotovo izumrla vrsta. Špilje koje su dostupne brodom često su upisane u itinerare nautičara, a mi vam donosimo pregled najpoznatijih takvih odredišta na hrvatskom Jadranu.

Plava grota, Lubenice

Jedno od mjesta za najbolji selfie definitivno je Plava grota na otoku Cresu, ako do nje uspijete doći. Iako postoji klasični, vrlo uski i donekle skriveni ulaz kroz koji se može proći plivajući ili kajakom, u špilju se može ući i roneći petnaestak metara na 4,5 metra dubine. Izronit ćete u prostranu mirnu špilju predivnih plavozelenih obrisa. Špilja ima relativno veliku kupolu te se vide male pukotine kroz koje izbija sunčeva svjetlost koja obasjava ovu jedinstvenu špilju. Zaronite u jedan drugi, tajni svijet.

Zelena špilja, Ravnik

Što se kupola tiče, apsolutno najspektakularniju kupolu ima Zelena špilja na otočiću Ravniku pored otoka Visa. Najbolji dojam dobije se izvan glavne sezone kada nije tolika navala turista. Posebno je omiljena među penjačima jer pruža sjajno iskustvo u deep water solo, disciplini penjanja iznad mora, bez osiguranja. Ime je dobila zbog boje algi na stijenama špilje koje je, između ostaloga, čine jednom od najljepših penjaćih arena na svijetu.

Modra špilja, Biševo

Nekoliko milja od Zelene špilje na otoku Biševu nalazi se i Modra špilja, među turistima najpoznatija i najrazvikanija jadranska špilja. Iako je uvriježeno mišljenje da je rano jutro i kasno popodne najbolje vrijeme za posjetiti špilju, ona ima čarobni tirkiznoplavi odsjaj cijeli dan. Trenutno se može ući samo sa službenim čamcima za razgledavanje. Najteže se do nje dolazi za vrijeme juga, no upravo je tada boravak u njoj navodno još posebniji zbog šuma mora, podrhtavanja stijena i svakog vala koji stiže. Oaza za sva osjetila.

Medvidina špilja, Biševo

Na Biševu treba istaknuti i Medvidinu špilju. Smještena je na južnoj strani otoka i navodni je dom sredozemne medvjedice. Ulaz u špilju je visok, a pod kutom i izgleda kao da je neko mitsko biće zamahnulo nečim razornim i napravilo pukotinu. Špilja je jako duboka i ulijeva strahopoštovanje svakome tko je krene istraživati. Tamnoplava, mračna boja špilje krije mnoge tajne koje će samo najhrabriji avanturisti otkriti. Prihvaćate li izazov?

Galebove stijene, Stoja

Dalmatinski zavodnici lokalno se nazivaju galebovima, no ako želite susresti zaštitnike mora, prave galebove u velikom broju, zaputite su u uvalu Mužilj na poluotoku Stoja, zapadno od Pule. Do tog stjenovitog raja može se doći lijepom šetnjom iz centra Pule, a na Galebovim stijenama ćete osim galeba pronaći i mnoge avanturiste koji uživaju istražujući špilje i stjenovitu obalu, koje je more oblikovalo kroz tisuće godina. Špilja koja se posebno ističe na Galebovim stijenama jedno je od najatraktivnijih mjesta na svijetu za prekrasne fotografije prilikom skoka u more s 10-12 metara visine. Špilja je amfiteatarskog oblika, a oni hrabriji odlučuju se popeti i po stijenama. Probudite pticu u sebi i letite visoko!

Odisejeva špilja, Mljet

Prema legendi, kada se Odisej na povratku kući, opako naljutivši Posejdona, našao na valovima juga koje ga je svojom snagom dovelo na južnu stranu Mljeta, na tom je rajskom otoku našao gostoprimstvo u špilji nimfe Kalipso, gdje zapravo u sužanjstvu boravi punih sedam godina. Odisej je na kraju odlučio odbaciti vječnu mladost i besmrtnost što mu ih je nudila Kalipso, ako ostane i uzme je za ženu. Ostalo je legenda. Špilja se nalazi nasuprot hridi Ogiran na južnoj obali Mljeta, a prolaskom kroz tunel dug dvadesetak metara, plivajući ili brodićem, naći ćete se u ovoj lijepoj špilji koja ima urušen svod te je otvorena i prema kopnu. Uistinu legendarno mjesto.

Špilja Golubinka, Dugi otok

Na južnim obalama Dugog otoka smjestila se špilja Golubinka, zapadno od uvale Brbinjšćica, u kojoj je i za mirna vremena najbolje usidriti brod. Karakterizira je dug ulaz, kroz koji se može proći plivajući ili vrlo uskim plovilom, ali je preporuka da se do dna špilje uputite plivajući, opremljeni maskom za ronjenje. Zahvaljujući prirodnom svjetlu koje dolazi kroz otvoreni strop u njenom krajnjem dijelu, očekuje vas bogatstvo podvodne faune u naizgled krševitom tunelu koji se otvara u lijepu malenu dvoranu na svom kraju. Otplovite u oazu mira.

Hrvatski otoci omiljene su destinacije zbog svojih poznatih atributa, a ovi skriveni će se dodatno potruditi da vaš odmor bude nezaboravan.