Podignite jedra, a ostalo prepustite vjetru!

Jedriličarske regate u Hrvatskoj toliko su popularne da su postale gotovo masovna pojava. U kalendaru natjecanja za 2017. Nacionalne krovne jedriličarske organizacije zakazane su 262 kružne jedriličarske regate. Pridružite se i vi i otkrijte što ih čini toliko posebnima!

Međunarodna ljubav

Desetak regata koje se održavaju u hrvatskom dijelu Jadranskog mora međunarodnog je karaktera. U većini njih plovi se između talijanskih i hrvatskih gradova, kao u poznatoj regati Rovinj – Pesaro – Rovinj. Postoje i deseci regata pod pokroviteljstvom i jedinstvena regata za dame, Teuta, koja isplovljava iz Zadra. Ako želite znati kakav je osjećaj prohujati s vihorom, odaberite jednu od mnogobrojnih ponuda!

 

Cjelonoćna

Među takvim zahtjevnim regatama s dugom tradicijom nalazi se i cjelodnevna utrka, Galijola, koja plovi od Opatije do Galijole, otočića sa svjetionikom na južnom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Najprije uživajte u pogledu s mora, a zatim iz svjetionika!

Zahtjevna

Regata Jabuka isto je zahtjevna i plovi sredinom studenog od Vodica do 45 milja udaljenog čarobnog vulkanskog otoka Jabuke – stjenovitog stošca nasred Jadrana, i natrag. Regata započinje prije pomoći, a do ciljanog otoka mora se stići u roku od deset sati. Zvuči kao pravi izazov, je li tako?

Profesionalna

Ako vam to nije dovoljno, postoje dvije još zahtjevnije rute koje su namijenjene isključivo profesionalnim posadama, a obje kreću iz Splita. Prva je regata Sušac za posade s dva člana koja moraju otploviti do otočića između Visa i Lastova i natrag. Druga, koju jedriličari smatraju najizazovnijom, jest regata Sv. Nikole za samce. U čast ovog zaštitnika pomoraca posade s jednim članom plove do Palagruže, otoka koji je bliži talijanskoj nego hrvatskoj obali, a zatim do gotovo mitske ribarske luke Komiže.

Popularne

Split je isto tako polazna točka dviju najpopularnijih regata u Hrvatskoj. Jedna je Mrdujska regata koja je otvorena za sve moguće vrste jedrilica. Pobjednik je jedrilica koja prva oplovi oko otoka Mrduje u tjesnacu Splitska vrata i vrati se u Split. Druga najpopularnija utrka jest Viška regata, utrka od Splita do otoka Visa stara 70 godina.

Ultimativna

S njihovom popularnošću i ogromnim sudjelovanjem može se mjeriti samo regata Fiumanka grada Rijeke. Ona je niz manjih uvodnih regata koji traje tjedan dana u lipnju ispred gradske obalne linije, a čiji se glavna utrka, na kojoj sudjeluje više od stotinu jedrilica, vozi u subotu. Predivan je to prizor u kojem se može uživati iz druge jedrilice, s obale ili iz zraka!

Rock zvijezde

Ne zaboravite na Lošinjsku regatu i regate južne Dalmacije te njihove duge tradicije. Prvi dan Lošinjske regate rezerviran je za navigacijsku utrku od gradske luke to otoka Suska, zatim do otoka Ilovika i natrag, dok se drugi dan utrka održava oko područja luka unutar gotovo dvije milje duge luke grada Malog Lošinja. Južnodalmatinska regata isključivo je navigacijska i u njoj se plovi u tri faze – prvi dan od grada Orebića na poluotoku Pelješcu do naselja Pomena na otoku Mljetu, drugi dan do Prožure, najjužnije luke na otoku te treći dan do Dubrovnika. Ako nas pitate, ova turneja zvuči bolje od turneje bilo kojeg benda!

Šećer na kraju

Postoje dvije regate koje potrebno posebno spomenuti. Jedna je Uskršnja regata koja privlači najpoznatije hrvatske jedriličare i sastoji se od nekoliko utrka i faza u razdoblju od tri dana ispred obalne linije grada Hvara. Druga je regata Krčka Jedra koju organizira najstariji jedriličarski klub na ovome dijelu Jadrana, Plav grada Krka, osnovan 1876. Ovom regatom možete doslovno ploviti kroz povijest!

 

Sada slijedi teško pitanje – koju ćete odabrati?