Photo by ALEKSANDAR GOSPIĆ

Plovite Hrvatskom na biciklu

Zahvaljujući surovoj, zadivljujućoj obali, brdovitom terenu, beskrajnom suncu i mnoštvu otoka ne čudi što je hrvatska jadranska obala jedno od najpoželjnijih odredišta Europe, no daleko od plaže obala nudi neke doista spektakularne znamenitosti i izazove za bicikliste. Donosimo vam šest vožnji koje ne smijete propustiti.

Pelješac – od Napoleona do Marka Pola

Napoleon je sigurno imao bicikliste na umu kada je prije 200 godina izgradio svoju Napoleonovu cestu jer je put koji se proteže diljem poluotoka pun baštine, povijesti, prirode i najboljih vinograda na svijetu. Ako možete odoljeti poznatim kamenicama iz Maloga Stona i diviti se najduljem utvrđenom zidu izvan Kine ili najvećim solanama na Sredozemlju, vrhunac vožnje duž poluotoka koja oduzima dah jest spektakularan silazak do Orebića, dalmatinske prijestolnice jedrenja na dasci, uz Korčulu, rodno mjesto Marka Pola, koja se nalazi s druge strane kanala.

Dakle, na ovom putu društvo će vam raditi Napoleon Bonaparte i Marko Polo, no uvijek je bolje kada zajedno putuje najmanje trojica velikana, zar ne? Stoga, što čekate? Dođite ovamo i budite treća poznata osoba koju ova cesta čeka. 😀

Parenzana – uskočite u biciklistički vlak

Tko kaže da biciklisti ne mogu vikati „tu-tu”? Mogu u Istri!
Donesena je odluka da se ponovno iskoristi potencijal ugašene željezničke pruge Parenzane, koja povezuje Poreč i Trst, a inicijativa je započela na 100. obljetnicu otvorenja te željezničke linije koja je kratko bila u upotrebi. Zahvaljujući sredstvima EU-a i prekograničnoj suradnji ruta je ponovno otvorena, na radost brojnih šetača, planinara i biciklista. Moguće su različite kombinacije za istraživanje unutrašnjosti Istre, a mnogi posjetitelji odabiru Buje kao polazišnu točku.

Karlovac – povijesna vožnja

Brojne biciklističke rute u Hrvatskoj smještene su na manje poznatim i zaboravljenim cestama prošlosti. Četiri rute iz Panonske nizine prema obali naziv su dobile prema austrougarskim vladarima ili članovima njihove obitelji. One oživljavaju rute iz 18. i 19. stoljeća koje se protežu od Karlovca, preko guste šume Gorskog kotara do obale. Karolinska ruta proteže se od Karlovca do Bakra, jozefinska do Senja, lujzinska do Rijeke, a rudolfinska cesta od Ogulina do Novog Vinodolskog.
Stoga osjetite svaki zavoj Karoline. Ili Jozefine, izbor je vaš 🙂

Velebitski classic do Senja – ruta kojom se može ići u oba smjera

Hrvatska sveprisutna i raznolika priroda biciklistima omogućuje da otkriju ono najbolje što im nudi i na obali i u unutrašnjosti, uz različite stupnjeve težine. Nakon kretanja sa senjske rive cesta se ubrzo uspinje duž nacionalnog parka Sjeverni Velebit do vrha Zavižan. Za uspon od 1734 m potrebno je samo 35 km, ali pogled koji se pruža vrijedit će svakog truda! S druge strane, ruta u obrnutom smjeru malo je više opuštajuća.

Fužine – od planina do mora

Tražite konačni izazov dok istražujete klimatsku raznolikost Hrvatske? Mali je broj ruta kojima se to postiže bolje nego stazom Gorskog kotara od Fužina do crikveničke rivijere, koja počinje i završava na 800 metara nadmorske visine u hladnoj bujnoj šumi i spušta se do razine mora i vrućine na obali. Drastična klimatska promjena i uspon od 2200 metara raj su za ljubitelje brdskog biciklizma.
Nakon tako teške ture ne postoji ništa bolje od vožnje do Jadranskog mora kako biste pronašli osvježenje. 🙂

Jezero Peruča – vožnja prepuna avanture

Dalmatinska obala poznata je po Jadranskom moru, no ako krenete samo malo prema unutrašnjosti, dočekat će vas raj netaknutog jezera Peruča. Sa svojim spektakularnim planinama u pozadini Peruča je dom međunarodnom veslačkom centru i simbol je jednog od najočuvanijih odredišta pustolovnog turizma u Europi, Dalmatinske zagore. Započnite i dovršite svoju vožnju u povijesnom Sinju, domu poznatog turnira alkarskih vitezova. Ako im ne smeta što se vozite na biciklu i ne jašete na konju, možda će vam dopustiti da se uključite u turnir, tko zna?

P.S. Tu su i nevjerojatne rute koje vas vode od izvora rijeke Krke do slapa Krčić… Toliko je mogućnosti istraživanja.