Photo by Daniel Pavlinović

Opit će te pogled na ove nevjerojatne vinograde

Hrvatska vina karakterizira raznovrsnost koja proizlazi iz nevjerojatno velike klimatološke raznolikosti za tako malu zemlju. Na jugu, u Dalmaciji, susrećemo vrelu mediteransku klimu, a na sjeveru zemlje ista je kao u prohladnim, zelenim i vlažnim alpskim vinskim regijama. U tim se vinogradima vinova loza uzgaja već tisućljećima, a mi smo izdvojili neke od njih.

Vinograd Dingač – Pelješac, Dalmacija

Najpoznatiji vinograd u Hrvatskoj, čiji je naziv zaštićen još 1952. godine, nalazi se na jugu Dalmacije, na poluotoku Pelješcu. Iz njega potiče jedno od samo nekoliko hrvatskih vina koja nose ime isključivo po vinogradu, a ne po sorti. Strme padine spuštaju se s visine od nekoliko stotina metara sve do razine dubokog, bistrog i plavog mora.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vinogradi 1.0.1

Vinograd Bucavac – Primošten, Dalmacija

Slika ovog vinograda bila je izložena u predvorju zgrade Ujedinjenih Naroda u New Yorku, gdje je predstavljala spomenik ljudskom radu. Kameni džepovi u kojima se nalazi samo nekoliko loza napravljeni su kako bi se skupocjeno i rijetko plodno tlo sačuvalo od snažnih zimskih vjetrova i erodiranja u more. Nakon što je kušate, i vi ćete se zasigurno htjeti nakloniti sorti babić, koja se ovdje uzgaja.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vinogradi 1.0.2

Vinograd Valle – Momjan, Istra

U Istri se vinogradi uglavnom nalaze u unutrašnjosti. Mala zavala Valle podno srednjovjekovnoga gradića Momjana mjesto je gdje se uzgajaju neka od najmirisnijih vina Hrvatske. Momjanski muškat (Moscato Momiano) danas je zaštićeno vino, koje nakon samo jedne čaše nećete nikad zaboraviti!

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vinogradi 1.0.3

Vinograd Plešivica – okolica Zagreba

Plešivički amfiteatar naziv je za skup vinograda specifičnog oblika amfiteatra u kojem su poredani najbolji vinogradi regije Plešivica iz okolice Zagreba. Ovdje se uzgajaju hladnijim klimama prilagođene sorte poput rieslinga, pinota crnog i chardonnaya. Ave, Plešivica!

HTZ-2016-Croatia-Feeds-fotke-za-clanak-Vinogradi-1.0.4

Vinograd Sv. Urban – Međimurje

U suncu okupane padine Svetog Urbana i prohladna klima krajnjega kutka sjeverozapadne Hrvatske daju idealne uvjete za vrhunski sauvignon blanc. Osim po mirisnim vinima, ova je regija poznata i po sjajnoj lokalnoj kuhinji te toplicama, što je čini jednom od omiljenih turističkih destinacija kontinentalnog turizma.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vinogradi 1.0.5

Vinogradi Štrigova – Međimurje

Prema predajama, ovdje su, na pitoresknim brežuljcima, prvu lozu posadili stari Rimljani. Rajski je to kutak za vinoljupce, tako kažu, a na vama je da to i provjerite. Uputite se na Međimursku vinsku cestu pa u podrumima i vinskim kušaonicama probajte postojana, okusom konkretna, bojom i mirisom zavodljiva vina štrigovskoga kraja, koja će vas šarmirati baš kao i kraj, otprva i zauvijek. Višestruko su nagrađivani primjerci božanske kapljice štrigovskoga kraja iz bijelih sorti sauvignon, chardonnay, graševina, rajnski rizling, bijeli i sivi pinot, traminac, zeleni silvanac, žuti muškat. Ljubitelji crvenih vina imaju malo uži izbor u crnom pinotu i cabernetu sauvignon, a rose svih naših proizvođača nesumnjivo će doći na vaše stolove nakon samo površnoga kušanja.
Za ovaj kraj, gdje se zemlja i nebo sljubljuju, kažu da se svatko osjeća kao doma, a dom je tamo gdje je srce, i kamo se uvijek iznova vraćate.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vinogradi 1.0.6

Vinograd Banska kosa – Baranja

Blage, dugačke i široke padine vinograda na Banskom brdu (Banska kosa) u Baranji čine idealne uvjete graševini – najomiljenijoj sorti Hrvata. Otkrijte zašto je Hrvati toliko vole, osobito tijekom toplih dana kad se najčešće pije takozvani gemišt.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vinogradi 1.0.7

Vinograd Venje – Kutjevo, Slavonija

Ovaj se jedinstveni vinograd od istoimenog sela, oduvijek poznatog po dobrim vinima, penje duboko i visoko u šumu na nadmorsku visinu od 385 m. Nalazi se na vulkanskoj stijeni, zbog čega vina iz ovog vinograda karakteriziraju mineralnost i specifičan okus. Ovo je zaista posebno vino za posebne trenutke!

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vinogradi 1.0.8