Photo by Aleksandar Gospić

Opet na cesti. Opet. I opet.

Da, Hrvatska ima dobro razvijenu mrežu autocesta koje će te vrlo brzo odvesti bilo kamo, ali neki ljudi vozački užitak traže na drugom mjestu. Ako se odlučiš na takvo putovanje, to tada neće biti duga vožnja, već jedno sasvim novo putovanje. Otkrij mala mjesta koja često budu zaboravljena jer se ne nalaze blizu autoceste. Hrvatska krije mnoštvo obalnih ulica, starih seoskih cesta i ostalih skrivenih ruta koje se ne nalaze u vodičima, a gdje te čekaju male pustolovine.

1. Jadranska magistrala: vožnja u društvu mora

Uputi se u vlastiti ‘Tour de Jadran’. Ali ne biciklom, već nekim motornim vozilom. Ali ako baš želiš putovati biciklom, tko smo mi da te sprečavamo? Ako ti to možeš, dobro za tebe.
Uglavnom, Jadranska magistrala krije mnoga blaga, ali mi ti nećemo reći kamo da ideš i što da radiš. Kao pravi pustolov, ti već znaš da su najbolje pustolovine upravo one koje sam otkriješ. Ali reći ćemo ti koji je najljepši dio putovanja. Kamo god kreneš, Jadransko more prati te u stopu. Cijelim putem imat ćeš prekrasan pogled!

2. Cesta za majstore: prečac kroz planine

Kažu da je cesta za majstore naziv dobila jer su je oni i izgradili. I zaista, moraš biti pravi majstor ako želiš proći kroz veličanstvenu planinu Velebit. I zaista, moraš biti pravi majstor da bi izgradio cestu koja skraćuje put između Zagreba i Zadra. Ali mi mislimo da se zove cesta za majstore jer čeka da je ti osvojiš!
Dođi, saznaj što se nalazi na kraju ceste, uživaj u svježem zraku i naravno u prekrasnom pogledu s planine.

3. Autocesta A5 (Slavonika): zlatna cesta

Pitaš li se ikad kako bi bilo proći poljem od zlata?
Ne? Dobro, a možeš li hiniti da razmišljaš? Super, hvala.
E pa više se ne moraš pitati, sada to možeš i učiniti! Slavonija je najravnija hrvatska regija. Ako se popneš na krov automobila, vjerojatno ćeš osvojiti najviši vrh. Ali ne brini se, Slavonija je upravo zbog toga posebna. Sva ta ravnica pokrivena je poljima žita, zbog čije ćeš zlatne boje pomisliti da prolaziš kroz beskrajno polje zlata. Napravi pauzu od putovanja, zaustavi se u lokalnom restoranu i saznaj što u Slavoniji sjaji više od zlata: srca njezinih stanovnika.

4. Istarski ipsilon: važne su male stvari

Vjerojatno misliš da je Istarski ipsilon naziv dobio po svojem obliku, jesmo li u pravu?
E pa dobro misliš. Da, nema neke misterije oko njegova naziva. Ali znaš što? To nije niti važno. Istra je savršeno mirna i jednostavna regija koja se ne voli hvaliti. Zato su istarski gradovi mali, nema velegrada. Ali nemoj misliti da u Istri nemaš što tražiti. Uh, ti mali gradovi. Svaki ima vlastiti duh i svaki je jedinstven. Motovun, Pazin, Pula, Poreč ili bilo koji drugi. Na tebi je da pronađeš svoja mala zadovoljstva.

5. Jozefina: cesta iz bajke

Najbolji način za posjediti prirodna blaga i znamenitosti u regiji Karlovca i Like jest otisnuti se na put Jozefinom. Ne brini, ne moraš se zvati Jozefina da bi te pustili.
Kada dođeš u Karlovac, prvo moraš provjeriti zašto ga zovu gradom na četiri rijeke. Kada ih posjetiš sve četiri (Koranu, Kupu, Mrežnicu i Dobru) i ako ti još uvijek ne bude dosta vode, moraš posjetiti Aquatiku, nevjerojatan akvarij slatkovodne ribe. A čak i ako ti to ne bude dovoljno, samo se uputi u neki od restorana i kušaj slatkovodnu ribu iz neke od tih rijeka.
Nakon Karlovca zaustavi se u Ogulinu, poznatom pod nazivom grad bajki. Ogulin je rodni grad autorice knjiga za djecu Ivane Brlić-Mažuranić, a njezina djela oživjela su zahvaljujući interaktivnom muzeju s multimedijskim sadržajima. Posjeti ga i otisni se u zemlju bajki.