Photo by NIN SALTWORKS

Nema šećera u dalmatinskom zlatu

Dalmatinska obala poznata je po svojim beskonačnim plažama, netaknutim vodama, brojnim idiličnim otocima i zlatnim zalascima sunca, no jeste li znali da je i izvor prilično drugačijega zlata?

Dalmatinska obala poznata je po svojim beskonačnim plažama, netaknutim vodama, brojnim idiličnim otocima i zlatnim zalascima sunca, no jeste li znali da je i izvor prilično drugačijeg i dragocjenog zlata? Takozvanog bijelog zlata. Dolazi u obliku soli, a tijekom stoljeća predstavljalo je glavni proizvod te izvor trećine godišnje zarade Dubrovačke Republike (poznate pod nazivom Ragusa) iz samo jedne solane! Sol je u povijesti jadranske obale imala ključnu gospodarsku ulogu, a s time nastavlja i danas. Priča je zanimljiva i predstavlja još jednu dodatnu atrakciju koja se može istražiti kad se uzme mali predah od plaže.

Ston: temelj

Krenimo s najvažnijom, onom iz Stona čiji su zadivljujući kameni zidovi sagrađeni upravo za potrebe zaštite ovoga dragocjenog proizvoda. Zidovi su danas i odličan vidikovac s kojeg se mogu promatrati impresivne stonske solane u kojima se godišnje proizvodi više od 500 tona soli. Stonske solane najstarije su u Europi s povijesti dužom od 4000 godina te najveće očuvane solane na Sredozemlju. Pravi kamen temeljac proizvodnje soli.

Nin: grad muzej

Malo dalje uz obalu, pokraj Nina, s najmanjom katedralom na svijetu, odvijala se slična priča o soli, ali s drugačijim završetkom nakon što su Mlečani preuzeli kontrolu i zatvorili solanu. Tradicija se ipak nastavila, a solana u Ninu zasigurno je jedno od najzdravijih okruženja na svijetu, u laguni okruženoj s pet nacionalnih parkova. Kao i u Stonu, sol se bere rukom nakon procesa koji se sastoji od pet faza. Ručno ubrana morska sol u sebi sadržava brojna zdrava svojstva, uključujući jod, brom i kalij. Potrebno je napomenuti da je ta ručno ubrana sol poznata i pod nazivom cvijet soli, (prema francuskom „fleur de sel”) jer njezini kristali podsjećaju na latice cvijeta. Ovim i brojnim drugim zanimljivim predmetima od soli možete se diviti u Muzeju soli u Ninu kada uzmete predah od uživanja u zadivljujućem gradiću Ninu, koji je sam poput muzeja.

Pag: nagrađivani otok

Ako postoji otok koji se može povezati sa soli, to je sigurno Pag sa svojim jedinstvenim klimatskim uvjetima i slanim zrakom koji ima svoju ulogu u poznatom paškom siru okićenom brojnim međunarodnim priznanjima, kao i vrlo cijenjenom paškom janjetinom.
Povijest paških solana počinje najkasnije 999., a otočna veza s tim prirodnim bijelim darom može se proučiti u malenom, ali informacijama bogatom paškom muzeju soli. Kombinacija sira i cvijeta soli čini odličan suvenir. Stoga duboko udahnite slani zrak: trebat će vam nakon što pogledate sve prizore koje vam Pag pruža, a od kojih zastaje dah.

Kao što je slučaj s velikom dijelom proizvodnje hrane u Hrvatskoj, proces je potpuno prirodan, kakvoća je izvrsna, a to su razlozi zašto je mediteranska prehrana uvrštena u UNESCO-ovu kulturnu baštinu. Zato tijekom svojeg putovanja predivnom obalom hrvatske nemojte propustiti gurmanske divote pripremljene ovim začinom vrijednim zlata!