Photo by Zoran Jelača

Neki to vole vruće: Zašto ne biste posjetili zemlju u kojoj sunce zaista sja?

Kako prepoznati Dalmatinku u inozemstvu pri oblačnom vremenu? Jedina je koja nosi sunčane naočale. Dva su razloga za to – jedan je da Hrvati svoj modni stil shvaćaju prilično ozbiljno, a drugi, još važniji, je da je nošenje dobrog para sunčanih naočala imperativ ako odrastate u jednom od najsunčanijih mjesta u Europi.

Hrvoje Serdar

S dolaskom zime i tmurnih dana, pomisao na tople zrake sunca na jadranskoj plaži postaje daleka ljetna uspomena.  Dobra je vijest da je ljeto iza ugla i da je jedna stvar sigurna – tijekom godišnjeg odmora u Hrvatskoj uživat ćete upijajući sunčeve zrake.

Zoran Jelača

Živite u tmurnom Glasgowu* koji u prosjeku ima samo 1,203 sunčanih sati godišnje? Zašto ne biste uživali u dvostruko više sunca u našim kamenim biserima na dalmatinskoj obali? Split, Trogir, Zadar i Šibenik imaju svaki više od 2,400 sunčanih sati, a u njima su smještena i četiri lokaliteta koja su dio UNESCO-ove svjetske baštine. Jedriličari i pustolovi će tamo sigurno naći nešto za sebe, dok svi ostali mogu uživati u tisućljetnoj povijesti i najboljoj mediteranskoj kuhinji.

Maja Danica Pečanić

Hladno vam je u kišnom Reykjaviku* sa 1,268 sunčanih sati godišnje? Zašto ne biste dvostruko više uživali u suncu i posjetili jedan od najsunčanijih otoka cijele Europe – Hvar, rodno mjesto organiziranog turizma koji 2018. godine slavi svoju 150. obljetnicu, čarobno Lastovo kojem jastozi i Park prirode Lastovo daju dodatnu draž, božanstveni Rab gdje je rođen hrvatski nudizam kada se 1936.  britanski monarh koji se odrekao prijestolja zaplivao kao od majke rođen ili otok vitalnosti Lošinj gdje među gostoljubivim mještanima možete naići i na Apoksiomena iz vremena Helenskog carstva, nedavno otkrivenog u Jadranskom moru?

Bojan Haron Markičević

Smrzavate se u oblačnom Manchesteru* sa samo 1,416 sunčanih sati godišnje? Zašto ne biste dvostruko više uživali u suncu i zrakoplovom otputovali do bisera Jadrana? Neki ga zovu Dubrovnik, drugi King’s Landing, dok je za treće to prva republika u svijetu koja je priznala Sjedinjene Američke Države i ukinula ropstvo. U Dubrovniku ćete uživati u bogatstvu povijesti i tradicije te se vratiti preplanule puti.

Boris Kačan

Sunčano vrijeme vas naravno ne očekuje samo na veličanstvenoj hrvatskoj obali. Mnogo je mjesta koja imaju preko 2,000 sunčanih sati  tijekom svake godine. Među njima je Knin, dom druge po redu najveće utvrde u Europi, zatim Gospić, ulaz u muzej i dom Nikole Tesle u Smiljanu i Osijek, srce Slavonije i vrata Parka prirode Kopački rit.

Damir Fabijanić

Nemojmo zaboraviti ni Istru, gdje se lijepo vrijeme kojeg ima u izobilju savršeno slaže s glavnim gradom gurmana Hrvatske, poznatog po tartufima, maslinovom ulju i autohtonim vinima.

Jadransko more jedan je od najvećih aduta Hrvatske, a pomisao na plovidbu u savršen suton ono je što mnoge grije u hladnim zimskim mjesecima. S više od tisuću suncem okupanih otoka, teško je odabrati samo jedan, ali za one željne izazova tu je udaljeni otok Palagruža, koji uz puno sunca nudi i spektakularne poglede te beskrajno nebesko plavetnilo svima onima koji se usude zaploviti tako daleko od obale.

 

Hrvatska, puna života. Hrvatska, sinonim za izobilje sunca i zabave.

*Izvor: Statista, Europe’s Gloomiest Cities