Photo by Aleksandar Gospić

Neki plove morima, dok drugi plove Hrvatskom

Zamislite kako bi bilo ploviti istim vodama poput brojnih legendarnih moreplovaca iz drevnih vremena. Odisej i sv. Pavao ovdje su doživjeli brodolom te su bili prisiljeni provesti neko vrijeme na zadivljujućem otoku Mljetu, baš kao i kralj Rikard Lavljeg Srca nešto južnije na otoku Lokrumu.  Zaplovite s istoga mjesta kao i Marko Polo kad je započeo svoje putovanje s rodne Korčule ili plovite morima otoka koji okružuju Istru. Ti su otoci prema predaji stvoreni tijekom bitke grčkih bogova i na njima je predano Jazonovo zlatno runo.

Zamislite kako plovite morem kulture gdje se čak 10 mjesta na UNESCO-vom popisu svjetske baštine nalazi na lako dostupnim sidrištima – u Poreču, Zadru, Šibeniku (dva!), Trogiru, Splitu, Starom Gradu i Dubrovniku. Zamislite zemlju s vinskom tradicijom koja seže tisuće godina u prošlost s više od 130 autohtonih sorti, a onda zaplovite do vinograda na Pelješcu i probajte opojno crveno vino Plavac mali. Mnoge autohtone sorte postoje samo na pojedinim otocima – Pošip i Grk na Korčuli, Bogdanuša, Darnekuša, Prč, Kuč i Mekuja na Hvaru, Vugava na Visu, Dobričić na Šolti i Žlahtina na Krku – nakon toga posjetite rodno mjesto izvornog Zinfandela u Kaštelima te probajte međunarodno cijenjenu Malvaziju i istarska vina Teran.

Rizman d.o.o.

Zamislite doživljaj plovidbe u zemlji čiju je mediteransku prehranu zaštitio UNESCO i čije bogato Jadransko more pruža svježe plodove mora koji se ubrajaju u najbolje morske plodove na svijetu! Zaplovite u neko drugo doba koje će vas vratiti tamo gdje pripadate. Prepustite se jednostavnim užitcima ležeći na svom brodu dok istražujete bezbrojne otoke ili otkrivate neka od sakrivenih blaga u malenim uvalama diljem cijelog Jadrana. Uvale na Kornatima, primjerice na otoku Žut na kojem nema ni struje, vode niti trajektnih linija, ali zato ima restorana koji svojom ponudom morske hrane privlače i najpoznatije holivudske zvijezde! Možete kušati i slavnu pašku janjetinu na Kornatu – vrhunski slow food.

Maja Danica Pečanić

Zamislite doživljaj plovidbe tijekom kojeg ste okruženi senzacionalnom divljinom i prirodnim ljepotama na svakom koraku. Više od 10 % zemlje prekriveno je nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a neka od najljepših mjesta mogu se istražiti brodom u nacionalnim parkovima Mljet, Krka, Paklenica, Kornati i Brijuni. Nacionalni park Brijuni nekoć je bio ljetnikovac bivšeg predsjednika i nudi nestvarno safari-iskustvo jer tamo se još uvijek nalazi spektakularna zbirka divljih životinja koje je 60 poglavara država poklonilo pri posjetu rezidencije. Ako želite doživjeti još više životinjskog svijeta, posjet utočištu bjeloglavih supova na Cresu svakako je jedinstveno iskustvo.

Ivo BIočina

Gdje baciti sidro u ovom čarobnom raju za plovidbu? Nisu li svi otoci više-manje isti? Nikako! Gotovo jednako impresivna kao i sam broj otoka je raznolikost koja postoji na njima – istaknuli bismo posjet otoku vitalnosti i 3000 godina starom kipu Apoksiomena na Lošinju, kupovinu koraljnih suvenira na Zlarinu, plovidbu u skrivenu bazu za podmornice na Visu i Lastovu, posjet otoku Braču gdje se može vidjeti kamen od kojega je zidana Bijela kuća, posjet arboretumu, umjetničkoj galeriji i najnižem vinogradu u zemlji (samo 1 metar iznad visine mora) na otoku Sveti Klement, posjet najstarijem javnom kazalištu Europe na Hvaru ili zaron do prirodnih spužvi na Krapnju i koralja na Zlarinu.

Tomislav Radica

Tisuću otoka, milijun sjećanja na plovidbu, a dobra je vijest da to sve uopće ne trebate zamisliti, nego sve to možete i doživjeti.

Ivo Biočina

Hrvatska, puna neistraženih otoka – podignite jedra, a ostalo prepustite vjetru.