Photo by Zoran Jelača

Naj, naj, naj Hrvatska

Hrvatska je u svijetu poznata po svojim prirodnim ljepotama te povijesnoj i kulturnoj baštini. Nema turista koji nije čuo za Dubrovnik i njegove zidine, za Kornate ili Plitvička jezera. No, što biste učinili kada bismo vam rekli da u Hrvatskoj postoje mjesta i stvari koje su po nečemu „naj, naj, naj“, ali za njih su samo rijetki čuli? Biste li ih posjetili, razgledali, fotografirali ili dotaknuli? Ako vas zanima, u nastavku slijedi kratki pregled.

Hum – najmanji grad na svijetu

Kada netko kaže grad, prvo što vam padne na pamet je veliko i bučno mjesto puno malih i velikih građevina, ulica po kojima gmižu tisuće automobila i gdje živi velik broj stanovnika. Zato ne čudi iznenađenje svih onih znatiželjnika koji se nađu podno istarskog brežuljka, kada im vodič kaže da se na vrhu nalazi grad Hum. U njemu nema uobičajene gradske vreve, nema prometnih čepova niti velikih građevina i shopping centara. Unutar očuvanih gradskih bedema nalaze se tek dvije uličice, dvije crkve i konoba u kojoj se može popiti rakija biska spravljena prema stoljetnom receptu. Ako vam je dosta gradske vreve, a ne možete bez grada, svratite u Hum, najmanji grad na svijetu koji svake godine posjeti oko 300 tisuća ljudi.

Crkva sv. Križa u Ninu – najmanja katedrala na svijetu

Crkva sv. Križa izgrađena je u 9. stoljeću i najvredniji je sačuvani spomenik starohrvatskog graditeljstva. Ako je malo bolje promotrite, vidjet ćete greške u gradnji koje nisu nastale zbog loše obavljenog posla, već su unaprijed isplanirane. Crkvica je zbog položaja prozora i kuta u ono vrijeme bila svojevrsni kalendar jer se po sunčevim zrakama mogao odrediti točan datum solsticija i ekvinocija. Na nadvratniku se nalazi natpis za koji se vjeruje da je najstariji poznati natpis hrvatskoga vremena. U vrijeme hrvatskih vladara, crkvica je služila kao dvorska kapela obližnjeg kneževog dvora. Američki magazin The Huffington Post uvrstio ju je među 50 najneobičnijih crkava na svijetu.

Susak – Najkraća narodna nošnja (prva hrvatska minica)

Iako geografski malen, a demografski još manji, otok Susak je zapravo izuzetno zanimljiv otok. O njegovoj geološkoj strukturi se uglavnom sve zna kao i o njegovom neobičnom dijalektu, no jedno od neobičnijih iznenađenja o kojem se nedovoljno zna je susačka narodna nošnja koja slovi kao najkraća narodna nošnja u Hrvatskoj. Prva hrvatska minica, odnosno suknja koja se zove kamizoti, sastoji se od pet ili šest bijelih suknji, od kojih je najdonja najkraća, a sve ostale su za centimetar duže od prethodne. Na rubovima svake suknje ušivena je ručno izrađena čipka zvana kamufi. Osim kamizoti nošnju čine kosula (košulja), mudonde (gaće s nogavicama), suknica (podsuknja), kalcete (čarape), bust (prsluk), traviersla (kecelja), bravaruol (rubac) i carape (svečane cipele). Na otoku se kao suvenir mogu kupiti lutkice u narodnoj nošnji.

Krapanj – najniži otok na Jadranu (hrvatska Venecija)

Krapanj je otok u šibenskom arhipelagu 300 metara udaljen od kopna. Oni odvažniji i u boljoj kondiciji tu bi udaljenost mogli preplivati, ali je plivanje na toj ruti strogo zabranjeno. Šezdesetih godina prošlog stoljeća ovaj je otok, manji od pola četvornog kilometra, bio najgušće naseljen otok na Jadranu, no loše ekonomske prilike nagnale su stanovništvo na iseljavanje pa je tako Krapanj izgubio titulu najgušće naseljenog otoka, ali je zadržao onu najnižeg otoka u Jadranskom moru.

Najviše mjesto na otoku je svega 1,25 metra iznad površine mora i zbog toga mu prijeti slična sudbina kao i Veneciji. Ne brinite, neće potonuti tako brzo pa imate dovoljno vremena za posjetiti ga i obići sve njegove ljepote i znamenitosti.

Vela Palagruža – najudaljeniji jadranski svjetionik

Negdje na pučini, još dalje od Visa i Lastova, nalazi se najudaljeniji hrvatski otok Palagruža s najudaljenijim jadranskim svjetionikom koji je izgrađen na sredini otoka na visini od 90 metara. Svjetioničari su ujedno i jedini stanovnici ovog prekrasnog otoka specifičnog po visokim stijenama, blagoj klimi i endemskim biljkama. Ponekad im se pridruže komiški ribari koji na tom području ribare još od 14. stoljeća. Jedna od zanimljivosti koje se mogu vidjeti na otoku su arheološki nalazi koji otkrivaju da je Palagruža bila naseljena još prije devet tisuća godina, kao i ruševine srednjovjekovnog samostana. Možda se nama Palagruža čini dalekom, ali očito je da je u prošlosti bila vrlo popularno mjesto za život.

Vrbnik – Najuža ulica na svijetu

Vrbnik je gradić na najvećem hrvatskom otoku Krku. Zbog starinskog načina gradnje kroz neke ulice ne mogu prolaziti automobili, motori, a neke su toliko uske da kroz njih ne mogu proći ni ljudi. Jedna od takvih ulica je i ulica Klančić, čiji je najuži dio širok ili bolje rečeno uzak malo više od četrdeset centimetara, zbog čega je neslužbeno proglašena najužom ulicom na svijetu. Ako se u međuvremenu negdje pojavila još uža ulica, onda ulici Klančić ostaje titula najuže ulice u Hrvatskoj. Ako se pitate jeste li vi među onima koji mogu proći ili među onima koji će ići okolnim putem, odgovor ćete morati potražiti u Vrbniku. I sigurno nećete biti jedini.

Katedrala sv. Duje – najstarija katedrala u svijetu

Splitska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, u narodu poznatija kao katedrala svetog Duje smještena je u Dioklecijanovoj palači. Sagrađena je početkom 4. stoljeća kao mauzolej cara Dioklecijana. Negdje u 7. stoljeću, Avari i Slaveni ruše Salonu, da bi se nešto kasnije preživjeli stanovnici vratili u grad i pretvorili mauzolej u katedralu, što je čini najstarijom katedralom na svijetu. Najpoznatija je po odlično očuvanim drvenim vratima koja je u 13. stoljeću izradio tada nadaleko poznati domaći majstor. Najupečatljiviji detalj splitske katedrale je njen romaničko-gotički zvonik, čija je gradnja trajala od 13. do 16. stoljeća.

Zagreb – Najkraća uspinjača na svijetu

Do Gornjeg grada se može i pješke, ali ako vas je 28 ili manje, zašto se ne biste provozali uspinjačom! Uspinjača za Gornji grad najstarije je prijevozno sredstvo organiziranog javnog prijevoza putnika u Zagrebu. U usporedbi s drugim žičanim željeznicama toga tipa i prugom dugom 66 metara, zagrebačka uspinjača slovi kao najkraća na svijetu. Budući da je u potpunosti zadržala prvobitni vanjski izgled i većinu tehničkih svojstava, zagrebačka je uspinjača proglašena zaštićenim spomenikom kulture. Put uspinjačom traje 64 sekunde što je taman dovoljno za jedan dobar selfi.

Vinkovci – najstariji hrvatski i europski grad

Smješten uz rijeku Bosut, grad Vinkovci u kontinuitetu je naseljen više od 8300 godina što ga čini najstarijim gradom u Europi. Arheološka istraživanja na vinkovačkom području, koja je predvodio arheolog Durman, pokazala su, a naposljetku i dokazala, postojanje starije faze starčevačke kulture iz 7. stoljeća prije Krista. Između ostalih, tu je pronađena i najstarija peć za pečenje keramike u Europi. Koliko su Vinkovci bili popularni tijekom povijesti, dovoljno govori podatak da su u Cibaliji, što je rimski naziv za Vinkovce, rođena dva rimska cara, braća Valentinijan i Valens. Danas su Vinkovci najpoznatiji po kulturnoj, gospodarskoj i turističkoj manifestaciji „Vinkovačke jeseni“, koja se u ovom gradu održava više od tri desetljeća.

Ombla – Najkraća rijeka u Hrvatskoj

Kad ste rijeka koja prolazi pored slavnog Dubrovnika nemate baš previše šanse biti zapamćeni. Međutim, rijeka Ombla je uspjela postati slavna pored najslavnijeg hrvatskog grada. Kako? Ombla ili Rijeka Dubrovačka pravi je krški fenomen s čijeg se izvora dubrovački vodovod napajao vodom za piće. No, nije to ono što je čini posebnom. Omblu je posebnom učinio njezin vodotok dug 30 metara, zbog kojeg je proglašena najkraćom rijekom na svijetu te je svoje mjesto pronašla u čuvenoj Guinnessovoj knjizi rekorda. Dodajmo i to da je u blizini izvora stanište goleme štipavice, jednog od najvećih europskih kukaca. Još jedan dokaz da Ombla zaslužuje biti na „naj“ listi.

Kad posjetite Hrvatsku, uvijek budite spremni na ugodna iznenađenja jer taman kad pomislite da ste vidjeli sve, ona će već smisliti nekoliko novih i nevjerojatnih otkrića koja ćete jednostavno morati vidjeti!