Photo by Vjeko Begović

Mjesta velikih i malih riba

U početku su to bila mjesta poznata po ribarskoj tradiciji, no s vremenom se u njima osim riba počelo „loviti“ sve više sunca i zabave.

 

Svaki veliki odmor započinje dobrom hranom. Zašto onda ne biste našli mjesto za odmor koje živi od svoje hrane? Riba je omiljena delicija jadranske obale čija priprema ne poznaje granice. Svako mjesto ima svoje recepte koji se prenose generacijama, male tajne za velike ulove i posebne priče gdje ova morska životinja ima glavnu ulogu. No, u nekim je mjestima riba puno više od svega toga – riba je stil života.

Kali, otok Ugljan

Na ulazu u Zadarski kanal, na sjeveroistočnoj strani otoka Ugljana nalazi se Kali, najribarskije mjesto srednjeg Jadrana. Kali je dugo vremena bio dom srdele i inćuna jer su odatle ribari polazili u vode Kornata i sjevernog Jadrana bogatog plavom ribom. Tvornicama za preradu srdela i inćuna hranili su čitav kraj te je mjesto postalo sinonim za plavu ribu i njezine specijalitete. Iz Kalija je krenuo i prvi srdela fast food u Hrvatskoj, a danas je Zadar domaćin festivala Tuna i Sushi, gdje se veliča taj zlatnorepi riblji specijalitet koji ulove brojni ribari s Kalija. Budući da je uvijek nedostajalo škrinja za ribu, Kali je bio prijestolnica sušene ribe, a takozvani tiramoli na kojima su se sušile srdele, hobotnice, raže i ostali morski ulovi, nalazili su se oko svake kuće. Otplovite u neko drugo vrijeme i pritom isprobajte najbolje što život na otoku nudi.

Otok Zlarin

Možda ne turistima najbrojnija ili najrazvikanija u turističkim vodičima, no svakako jedna od najotočnijih i najribarskijih fešta na Jadranu je Zlarinska srdelada koja se odvija krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza, na otoku Zlarinu u šibenskom arhipelagu.

Na otoku koji sam izgleda kao očišćena i rastvorena srdela spremna za „bacit na gradele“ odvija se velika ribarska fešta sa srdelom u glavnoj ulozi, otočnom kraljicom među ribama koja je stoljećima hranila ovaj kraj. Zlarinjani, poznati po tome da su stanovnici jednog od rijetkih jadranskih otoka bez automobila, jednom godišnje za ribarsku feštu slože divovske gradele od nekoliko kvadratnih metara na kojima peku ukusnu srdelu, a sve se zalijeva crnim vinom sorte Babić iz vinograda iz okolice Šibenika, a to je garancija za dobru spizu i veselu feštu!

Komiža, otok Vis

Da nema ribe, ne bi bilo ni Komiže – to je geslo kojim se ovo malo, prekrasno mjesto vodi od davne povijesti. O ribarskom ulovu ovisila je sudbina cijeloga mjesta, ovdje je sagrađen najelegantniji i najbrži ribarski brod na Jadranu – Falkuša, a zaštitnik grada je sv. Nikola, zaštitnik pomoraca i ribara.

Gradska tržnica svakoga dana vrvi svježim ulovom, no neki dani su posebniji od onih drugih – to su dani kada na takozvanu pijacu dolaze jaglice ili kako Komižani zovu iglice, najveća morska poslastica u ovom mjestu. Potrebno je imati dobro razrađene strategije kako nabaviti svoj primjerak jer cijeli grad toga dana bruji samo o njima i različitim načinima kako ih spremiti. No, ne morate se bojati da ćete ostati gladni – u Komiži se uvijek pronađe more ribljih delicija na svakom koraku!

Mošćenička Draga

Na južnim obroncima Učke, planine koja nadgleda Kvarnerski zaljev, nalazi se srednjovjekovni gradić Mošćenice, s kojeg puca pogled na Cres, Krk i ostatak Kvarnera. Kada su krajem 19. stoljeća mještani Mošćenica izgradili prve ribarske kućice u Dragi, nisu ni slutili u što će se jednog dana pretvoriti to mjesto. Uz svoje poznatije susjede Lovran i Opatiju, Draga je bila poznato ljetovalište i pulmološko lječilište u Austrougarskoj monarhiji pa se na mnogim mjestima može uočiti utjecaj carskog glamura i arhitekture.

Osim po najdužoj plaži na sjevernom Jadranu gdje ljeti puše savršeni maestral, poznata je i po trešnjama (črišnjama), kestenima (marunima) i šparogama od kojih se pripremaju slasni specijaliteti. Ako ste romantični, volite ribu ili se jednostavno želite odmoriti, Mošćenička Draga je mjesto baš po vašem guštu.

Betina, otok Murter

Ako na Jadranu postoji mjesto koje je sinonim za kvalitetu gradnje drvenih brodova, onda je to Betina na otoku Murteru. Ovo mjesto koje se prvi put spominje u 15. stoljeću, dom je vrsnih brodograditelja koji su desetljećima gradili brodove i tražili savršenu barku – onu koja jednako kvalitetno bordižaje (jedri), s kojom se može „u ribe“ i kojom se mogu prevoziti stvari, ribe ili stoka na kopno ili obližnje otoke. Tako je nastala čuvena betinska gajeta koja je, opremljena latinskim jedrom, tema najpoznatije regate tradicijskih brodova na Jadranu – „Latinsko idro“, koju još zovu i „Regata za dušu i tilo“. Stoljećima je regata bila mjesto za odmjeravanje snaga betinskih kalafata, a pobjednik je bio okrunjen za najboljeg betinskog kalafata. Prije nekoliko godina umijeće gradnje ovog broda proglašeno je nematerijalnom kulturnom baštinom.

Prvić Luka, otok Prvić

Prvić Luka je uz Šepurine jedno od dva mjesta na površinom malenom otoku Prviću u šibenskom arhipelagu. Ovo mjesto smješteno na jugoistočnom dijelu otoka, skriveno u predivnom zaljevu, zatvorenom za ljetni maestral i buru, ali otvorenom za jugo, ljeti je pogodna luka za posjetitelje koji žele doživjeti autentični ugođaj jadranskih otoka.

U Prvić Luci žive ribari i potomci nekadašnjih šibenskih vlastelina koji su imali ljetnikovce na otoku. Jedan od njih je bio i Faust Vrančić, u čiju je čast u Prvić Luci otvoren „Memorijalni centar Faust Vrančić“. U muzeju se može saznati kako je ovaj svestrani znanstvenik i izumitelj razmišljao o upotrebi padobrana (homo volans) i bio jedan od najistaknutijih pisaca, filozofa i izumitelja svoga vremena. Inače, otok Prvić, poznat je još i kao Faustov otok, a najvjerojatnije je dobio ime po tome što je najbliži kopnu.

Ako tražite savršena mjesta za odmor i uživanje u ukusnim ribljim specijalitetima, pronašli ste ih. Sada još samo odlučite koje ćete mjesto prvo posjetiti. Ali to su već slatke brige. Pardon, slane!