Photo by Vedran Metelko

Misliš da je Tenerife raj za bicikliste. Promisli još jednom.

Profesionalni i rekreativni biciklisti na popisu prioritetnih destinacija imaju Tenerife i Gran Canariu, no malo njih poznaje regiju Kvarner. To je regija smještena na sjevernom dijelu hrvatske obale, jedne od najrazvedenijih obala koju ćete imati prilike vidjeti. Koje sve tajne krije Kvarner otkrijte ovdje!

A little bit of everything

Bicikliranje po Kvarneru za svakoga će biti poseban izazov, prožet će vas svakakvi osjećaji, ali jedan sigurno neće – dosada. Vožnja po obali izuzetan je doživljaj jer doslovno ne postoji ravnica, a cesta prati uvale koje se nadovezuju jedna na drugu. Katkad se spušta na razinu mora, a ponegdje prati strmu obalu i proteže po rubu klisure od stotinjak metara visine. Boja mora izmjenjuje se od tirkizno plave do tamnomodre zato što dubina na pojedinim mjestima uz obalu iznosi i više od 30 metara. To je siguran znak da su planine u blizini.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tenerife 1.0.1

Ain’t no mountain high enough

Fenomen Kvarnera jest taj da postoji mnogo uspona koji kreću od razine mora i završavaju na vrhuncima ove regije. Najduži uspon i najviša cesta Kvarnera završava na 1400 m nadmorske visine, i to u 22 km neprestanog uspona od marine u Ičićima do Vojaka, najvišeg vrha Učke. To je ujedno i cilj najzahtjevnije etape Tour of Croatia, na kojem snagu testiraju biciklisti najboljih svjetskih ekipa. Vojak je izniman vrh na kojem imate osjećaj gospodara svijeta jer se s njega vidi Istra na zapadu, Velebit, Risnjak na Istoku i jadranski otoci na jugu koji izgledaju kao veliko kamenje pobacano po plićaku.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tenerife 1.0.2

Planina s pogledom na more

Ako se zaputite na istočnu stranu grada Rijeke, imate jedinstvenu priliku u 35 km popeti se s razine mora na skijalište Platak, koje tijekom jačih zima ima više od 100 skijaških dana, a s čije se najviše staze na skijama može uživati u jednakom pogledu kao s Vojaka, vrha Učke.

Stanice za energiju

Ono što sve oduševljava kada dođu na biciklistički odmor na Kvarner gastronomija je koja je uvijek sinergijski povezana s biciklističkim lifestyleom. Ponuda morskih plodova u lokalnim restoranima u ravnoteži je s ponudom mesnih delicija koja prati gorski dio ove regije. Namirnice još imaju onaj iskonski, neizblijedjeli okusi.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tenerife 1.0.4

Useful tips

Ceste su u odličnom stanju i gusta premreženost lokalnim cestama pruža vam mogućnost uživanja u vožnji a da ne sudjelujete u gustom prometu urbanih središta. Kako biste si olakšali boravak na Kvarneru, pripremite prijenose prilagođene vožnji po brdovitijem terenu, cestovni bicikli 34×28 zubaca, a za MTB bit će dovoljni klasični prijenosi.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tenerife 1.0.5

Time to relax

Ovdje ćete zasigurno pronaći odličan omjer kvalitete i cijene u velikom broju smještajnih objekata s izvrsnom uslugom i odličnom pozicijom za odlazak na biciklističke ture, ali i za uživanje u zvuku valova ispod prozora. Mnoštvo izuzetno kvalitetnih wellness centara vratit će vam energiju i ispuniti vrijeme regeneracije između dviju biciklističkih tura.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tenerife 1.0.6