Photo by Maja Danica Pečanić

Lako je biti foodie na Jadranu

Čuli ste za izreku „ljubav ide kroz želudac”? Čestitamo, odabirom Jadranskog mora na pravom si mjestu. Kombinacija gastronomskog i nautičkog putovanja pokazat će ti koliko je lako biti foodie na Jadranu. Meso, riba, povrće ili možda samo slatko? Pred tvojim je pramcem uzbudljiva plovidba morskim okusima i mirisima.

Krećemo od Istre. Terra gastronomica. Zemlja boškarina, šparoga, istarskog pršuta… Plovidbena ruta od Umaga preko Poreča do Rovinja obalom plave Istre poslužit će ti da središ dojmove i usput ogladniš. Prva je stanica Rovinj. Za početak se pobrini za savršeno mjestom pod suncem. Pardon, savršeno mjesto s kojeg puca pogled na crkvu sv. Eufemije. Neki će reći – pogled od milijun dolara, a reći će kao ni hrana nije daleko.

Rovinj je zadivio Michelinove inspektore, a i tvoje će nepce pjevati nakon maneštre, istarske supe, fritaje, tartufa uz čiji umak najbolje odgovaraju pljukanci – domaća tjestenina koju je lakše pojesti nego izgovoriti.

Što jesti? Apsolutno sve! Dok ploviš obalama Istre i diviš se bezvremenskoj eleganciji otočja Nacionalnog parka Brijuni i antičkoj Puli, za iduću stanicu gastronomske plovidbe biraj čudesno more plavo-zelene boje u Premanturi. Uz vrhunsku oboritu ribu i školjke svaki obrok postaje doživljaj, a shvatit ćeš i značenje stare istarske izreke „živi kako bubrig u loju”…

Lagano migoljenje obalom Istre dovodi te do carstva kvarnerskog škampa za koji se kaže da je najbolji iz plavoga mulja Kvarnerskog zaljeva. U samom zagrljaju stroge Učke smjestila se Mošćenička Draga, gdje možeš probati jednu od najcjenjenijih poslastica mediteranske kuhinje.

Vrijeme je za otvoreno more. Od Kvarnera se pruža otočno gastronomsko bogatstvo Krka, Raba, Lošinja i Cresa, za čiji obilazak imamo genijalnu ideju. Kao predjelo predivna uvala Čikat kod Malog Lošinja, gdje uz djevičanski čisto more možeš uživati u vrhunskim mediteranskim namirnicama koje su naučile pričati japanski.

Za glavno jelo odlučili smo malo testirati tvoje planinarske sposobnosti i zamoliti te da obučeš gojzerice te se uputiš na penjanje u pitoreskne Lubenice. Vjeruj nam, creska je janjetina ispod peke veličanstvena poput pogleda koji iz malenog gradića smještenog na litici visokoj 378 metara puca na plažu sv. Ivana.

Desert smo odlučili pojesti na Rabu, gdje uz kriške rapske torte, koju čini simfonija badema, kristala šećera, limuna i likera maraskino, vrlo brzo možeš zaključiti zašto su još stari Rimljani ovaj otok nazvali otokom sreće. Tour de Kvarner završavaš čašicom vrbničke žlahtine na Krku, koja najbolje odgovara uz autohtoni ovčji sir i krčki pršut.

A kad smo već kod sira, tvoja je iduća destinacija Pag. Na početku sjeverne Dalmacije smjestio se otok čiji je pejzaž sličniji Mjesecu, a paški supersir zbog visoke koncentracije cinka ima afrodizijačka svojstva. Zato „say cheese”!

Putujući na pogon vjetrova s Velebita najbolje se zaustaviti u Ninu. Najstariji hrvatski kraljevski grad skriva pravu suhomesnatu poslasticu – šokol, čija se priprema prenosi uglavnom usmenom predajom. Mi ćemo ti otkriti kako su glavni sastojci svinjski vrat koji se stavlja u vino, mirodije, muškatni oraščić i papar. Putovanje te dalje vodi prema Zadru, gdje uz jedan od najljepših zalazaka Sunca na svijetu i kralja likera – maraskino razmišljaš o sljedećem danu. Posjetom jedinstvenom Nacionalnom parku Kornati probudit ćemo u tebi Robinsona.

Nakon nautičkog slaloma između 89 otoka i grebena vodimo te na otok Žut, gdje u carstvu slow fooda možeš uživati u tradicionalnim specijalitetima poput ribe na gradelama iz čistoga kornatskog mora, jastoga ili ribljeg brudeta.

U ritmu nacionalnih parkova nastavljaš prema Skradinu, gdje se u predvorju slapova Krke jednostavno moraš odlučiti za glasoviti skradinski rižot. Reći ćemo ti samo kako ovo jelo tradicionalno kuhaju muškarci, a glasoviti je gastronomski kritičar Anthony Bourdain nakon kušanja samo izustio: „Mmmmm…”

Slijedi ti srednja Dalmacija. Za početak se okrijepi u hladu splitskih kala uz tradicionalnu pašticadu, a potom se uputi na otoke. Srce Jadranskog mora skriva brojne gastronomske avanture, a prva je na redu u bračkoj uvali Lučice, gdje uz azurno more marendaj salatu od hobotnice, a ako si željan avanture, pronađi gojzerice i uputi se u Gažul, malo pastirsko naselje podno Vidove gore. Nagrada te čeka u obliku bračkog vitalca, drevnog pastirskog jela od janjećih ili kozlećih iznutrica.

Ovaj ćemo put zaobići Hvar te se uputiti prema Hvarskim škojima. Uvala Vinogradišće, gusta borova šuma i zvuk zrikavaca su sve što ti treba. Dobro, ne baš sve. Specijalitet dana čuvena je hvarska gregada. S Paklinskih otoka prirodno je otići na Vis. Biramo uvalu Mala Travna i čuvenu juhu od dimljene ribe uz koju najbolje pristaje umirujuća tišina mora.

Južna je Dalmacija pred vratima, a prva je na redu stara dama Korčula. U čudesne putove Marca Pola najbolje se uživjeti uz tradicionalne srdele na gradelama. Izreka „što južnije, to slasnije” svoju pravu definiciju dobiva u Stonu uz kamenice u kojima je, ako pitate umjetnike rođena i božica ljubavi Afrodita. Kao desert na kraju tu je dubrovačka rožata s pogledom na drevne zidine.

I naravno, to nije sve… Moraš se vratiti na barem još jednu foodie turu Hrvatskom.