Photo by Igor Kralj / Pixsell

Krenite na turneju prvaka u malenoj državi koja se usudila sanjati

Nogomet se stvarno vratio kući. Hrvatski nogometaši možda su izgubili finale Svjetskog prvenstva, ali zato su osvojili srca milijuna. Putovanje prema korijenima ovih hrvatskih junaka zapravo je putovanje u srce prave Hrvatske.

Nogomet se stvarno vratio kući. Hrvatski nogometaši možda su izgubili finale Svjetskog prvenstva, ali zato su osvojili srca milijuna. Njihov uspjeh nije iznenadio upućene, budući da najstariji nalazi o svjetskom nogometu potječu iz Sinja, još iz vremena starih Rimljana, dok se u Županji nalazi kip prve moderne nogometne lopte posvećen samoj igri.

Putovanje prema korijenima ovih hrvatskih junaka zapravo je putovanje u srce prave Hrvatske. Prva postaja je zadarsko područje u čast kapetana Luke Modrića, čiji je put od petogodišnjeg pastira sa snimke na Youtubeu do osvajača Zlatne lopte sa 32. godine osvojio srca milijuna.

Luka je odrastao igrajući nogomet na ulici, a zahvaljujući strasti i odlučnosti njega i drugih „zadarske dice“ iz reprezentacije – Subašića, Vrsaljka i Livakovića – Zadar, grad inače poznat po zalascima sunca, Pozdravu suncu i Morskim orguljama, sada zauzima važno mjesto na nogometnoj karti.

Utvrde u obližnjem Šibeniku nisu jedina neprobojna obrana, što dokazuje Duje Ćaleta-Car, a potvrdili su i UNESCO i FIFA.

Je li stvarno takvo iznenađenje što je Hrvatska bila tako dobra kada imamo neke od najupečatljivijih nogometnih stadiona na svijetu? Posjetite stadione u Rijeci, Trogiru i na Ugljanu koji se nalaze tik uz more, a potom se uputite u Imotski, dom Vatrenih zvijezda Strinića i Rebića, gdje će vas zapanjiti jedan od najneobičnijih stadiona na svijetu, sagrađen u stijenama.

Međutim, stadion nije ni izbliza tako neobičan kao najneobičnija nogometna utakmica na svijetu, koja se svakih nekoliko godina igra na dnu Modrog jezera kad ono presuši, a sastaju se Vukodlaci i Vilenjaci. Moguća destinacija je i najsunčaniji europski otok Hvar, na kojem nogometna tradicija seže sve do 1913., a godinama se organizira jedinstvena otočka liga 11 klubova – Forska liga.

Kad se vratite na kopno, Lovre Kalinić će vam vrlo rado pokazati Split, jedan on najsportskijih gradova u zemlji, a na svoj popis trebali biste i staviti obližnji gusarski grad Omiš, rodni grad Ivana Perišića. Ako vaš idealni odmor uključuje dozu adrenalina, onda je Omiš sigurno pravi izbor za vas.

Svijet je vidio kako je Hrvatska dočekala svoje junake, oko 550.000 ljudi bilo je na ulicama od aerodroma u blizini Velike Gorice, otkud dolazi Marcelo Brozović, i gdje su Zagrepčani Ćorluka, Jedvaj, Pivarić, Badelj, Kramarić, Pjaca i Kovačić doživjeli kako njihov grad slavi kao nikad prije. Jednako topao doček očekuje sve turiste koji posjete ovu gostoljubivu zemlju.

Hrvatska nogometna nadarenost, baš kao i njena prirodna ljepota, raznolika je i širi se svim njenima krajevima pa stoga posjetite i Karlovac, gdje je središnji branič Lovren – član službene najbolje momčadi Svjetskog prvenstva 2018. – slavio u mjestu iz kojeg potječe.

Od Zagreba je samo kratku vožnju udaljen grad čija bogata povijest seže osam stoljeća unatrag. Varaždin, barokni glavni grad Hrvatske, bio je dom najbogatijih lokalnih plemića, vlastelina, obrtnika i umjetnika, posebno krajem 18. stoljeća, kada je doživio procvat i postao tadašnji glavni grad Hrvatske. Danas je Varaždin dom jednog od najboljih svjetskih trenera, Zlatka Dalića.

Ili utjelovljenje strasti i odlučnosti, strijelac odlučujućeg pogotka u polufinalu, kralj Mario Mandžukić (Slavonski Brod) i obrambeni lav Domagoj Vida (Donji Miholjac) ponos su Slavonije, jedne od najljepših i neotkrivenih hrvatskih regija.

A ako se možete na minutu odmaknuti od ove sentimentalne nogometne priče dok ste u Slavoniji, onda možete svjedočiti jednoj od najromantičnijih priča u Hrvatskoj – ljubavi roda Klepetana i Malene.

Tko bi mogao zaboraviti hladnokrvne egzekucije stručnjaka za jedanaesterce Rakitića (Sikirevci, Slavonija) koje svojom jednostavnošću možda najbolje dočaravanju onu istinsku prirodnu ljepotu brojnih hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, uključujući Plitvička jezera, koja se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Turneja prvaka u malenoj zemlji koja je osvojila srca milijuna. I, slično kao i gledanje utakmica hrvatske reprezentacije, turneja na kojoj se mogu doživjeti ljepote i raznolikost mjesta iz kojih potječu hrvatski nogometaši osvojit će srca još mnogih milijuna. #CroatiaFullOfExcellentPlayers