Photo by Vjeko Begović

Korak po korak do nezaboravnog odmora

Uz gotovo 2000 km obale i više od 1000 otoka koje možete odabrati, jadranska obala ističe se šetnicama uz more koje vam omogućuju da u svojem ritmu uživate u ljepoti od koje vam zastaje dah i prekrasnim zalascima sunca.

Opatija

Zahvaljujući svojoj umjerenom klimi, velikoj pristupačnosti srcu Austro-Ugarskog carstva i izvrsnim medicinskim ustanovama, Opatija je 1880.-ih postala istaknuto odredište zdravstvenog turizma, a izgradnja poznatog šetališta Lungomare seže još u 1889. kada je svojim posjetiteljima koji su se oporavljali omogućavala uživanje u čistom zraku i rekuperativnoj klimi. Danas se ova slikovita šetnica uz obalu proteže duljinom od punih 12 km, od Voloskog do Lovrana, te je postala središte društvenog života, kao i opuštajući i zdrav način istraživanja obale.

Kostrena

Nedaleko od najpoznatije šetnice Lungomare na Kvarneru čeka vas još jedna slikovita šetnica, udaljena sam kratkom vožnjom od Rijeke. Kostrena, gradić koji je dom brojnim generacijama pomoraca i kapetana, s ljubavlju čuva dugogodišnju tradiciju pomorstva u regiji. Zakrivljeno šetalište uz obalu dugo 3 km nadgleda brojne predivne plaže Kostrene koje često posjećuju mještani susjednih gradova. Krenite u šetnju, a kasnije možda i na kupanje!

Kaštela

Jednako impresivno i prožeto poviješću šetalište je uz more u Kaštelima, sjeverno od Splita. U domu vinograda izvornog vina crljenak, kao i mjesta snimanja serije Igra prijestolja, zainteresirani šetači mogu istražiti ovih sedam zadivljujućih priobalnih sela od kojih se svako diči svojim utvrdama i vlastitom poviješću te baštinom. Nakon toga se nagradite izvrsnim hrvatskim vinom!

Makarska i Crikvenica

Postoje brojne predivne šetnice uz obalu bez službenih šetališta – čini se da Makarska rivijera nikada ne prestaje i puna je života, dok u Crikveničkoj rivijeri samo malo sjevernije možete puno toga doživjeti.

UNESCO

No, kako biste imali priliku cijeniti istinsku čaroliju prirodne ljepote i zadivljujuće povijesti Hrvatske, malo se što može uspoređivati sa šetalištima poznatih kamenih gradova. Ljubitelji svjetske kulturne baštine UNESCO-a trebaju samo lutati rivama Poreča, Šibenika*, Trogira i Splita kako bi se oduševili Eufrazijevom bazilikom, katedralom sv. Jakova, starim gradom u Trogiru i Dioklecijanovom palačom. Ova su mjesta poznata i po dugoj povijesti ostavljanja u čudu onih koju tuda šeću!

Dubrovnik

Ili se uputite na drugo mjesto baštine UNESCO-a, stari grad Dubrovnik, kako biste uživali u dvjema šetnjama vrlo različite naravi – Stradunom, najekskluzivnijom ulicom u srcu starog grada, no možda više ne i najpoznatijom šetnicom u Dubrovniku jer će ljubitelji serije Igra prijestolja u neposrednoj blizini prepoznati šetnju srama! Šetači dolaze!

Zadar

Još jedno šetalište starim gradom koje ne smijete propustiti nalazi se u bivšoj dalmatinskoj prijestolnici, Zadru*, domaćinu najboljih zalazaka sunca na svijetu (riječi Alfreda Hitchcocka), jedinstvenih Morskih orgulja i Pozdrava Suncu koji prate slikovite kamene zgrade koje zaokružuju put.

Otoci

Naravno, otoci nude svoja blaga, uz bezbrojne obalne putove na kojima postajete ujedinjeni s prirodom i sirovom ljepotom Jadrana, kao što su lagane šetnje od Jelse do Vrboske na Hvaru ili od mjesta Polja do mjesta Preko na Ugljanu, uz njihove rive koje nisu ništa manje impresivne. Blještava riva grada Hvara ljeti je okupljalište najpoznatijih svjetskih osoba, mjesto koje morate vidjeti i biti viđeni, dok mirnija riva grada Visa nudi spokojniju, ali jednako fascinantnu alternativu.

Šetnja uz plažu ili obalu? Na vama je da odlučite – hrvatska idilična jadranska obala i otoci imaju ponešto za svakoga.

 


*Utvrda sv. Nikole u Šibeniku i obrambene zidine u Zadru isto su dodani na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.