Photo by Ivo Pervan

Jedriti ljeti ili na jesen… Pitanje je sad.

Temperature su umjerene, nije vam ni vruće ni hladno. Lakše se diše, nema sparine i možete izaći van a da se ne brinete jeste li se namazali kremom za sunčanje. Nećete gubiti dragocjene trenutke čekajući u raznim redovima, pa ćete imati više vremena za sebe i svoje omiljene aktivnosti.

Jesen krije razne ljepote, a jedna je od njih i jedrenje. Da, jedrenje! Mnogi more povezuju isključivo s ljetom, a pritom zanemaruju druga godišnja doba, osobito jesen. Jedrenje u Hrvatskoj u jesen zaista je čarobno, uvjerite se sami…

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Sailing 1.0.1

Gužve su totalno out

Možete zaboraviti kolone na cestama, zastoje na granici, gužve u zračnim lukama i naguravanje s drugim brodovima u lijepim uvalama.
Više nema nikakve potrebe žuriti se u luke ne biste li našli koji slobodni vez. Mjesto u luci, marini ili uz plutaču u uvali sigurno će vas čekati jer su „ljetni kapetani” otplovili svoje. Uz to, na mnogim mjestima više se ne naplaćuje vez, tako da imate i besplatan „parking” za svojeg ljubimca.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Sailing 1.0.2

Cijenite jesenske temperature

Nakon užurbanog ljeta pomama za čarterima jenjava, tako da ćete iz marine moći odjedriti baš na onoj jedrilici koju ste si „zapikirali”. Temperature su malo niže, pa je cjelodnevno obilaženje skrivenih jadranskih uvala ugodnije. Dok vi prkosite Jadranskome moru, vaša bolja polovica može bezbrižno uživati u jesenskom suncu.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Sailing 1.0.3

Nautički san

Jesen donosi mnoge prednosti – vjetrovi su postojaniji, više ih je i pušu stalnim snagama bez većih oscilacija, a zbog učestalije i duže noćne vlage brod se sam ispire od kapljica soli, pa ćete moći više uživati u jedrenju, a manje se brinuti zbog čišćenja. Sami ste na pučini, pored vas zrakom jedre galebovi, a jedini zvuk koji čujete nisu motori, nego šum mora kojem hrabro prkosite snagom vjetra i jedara.
Ovo je san svakog nautičara!

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Sailing 1.0.4