Photo by Denis Peroš

Jednome strah, a drugome je uzbuđenje

Zaboravite na izležavanje na plaži po cijele dane i doživite zadovoljstvo godišnjeg odmora u pravom smislu riječi. Pronaći pristupačnu destinaciju koja će zadovoljiti sve vaše potrebe, ali i pružiti adrenalinske užitke, težak je zadatak, sve dok ne naiđete na malenu zemlju na jugoistoku Europe. Hrvatsku.

Ziplining

Započnite s prvim ziplineom u Europi, koji se proteže nad morem u Crikvenici, a zatim si priuštite jedno od zipline iskustava na Plitvičkim jezerima, mjestu uvrštenom na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Doživite ovo iskustvo i na jednoj od top destinacija prema Lonely Planetu, zemlji gusara na rijeci Cetini. Ne zaboravite ni Pazin u Istri, ni Konavle na jugu Hrvatske. Tri… četiri… zip!

Rafting

Rijeka Cetina žarište je adrenalinskog turizma u Dalmaciji. Nekoć skrovište strašnih omiških gusara, danas nudi drukčija uzbuđenja, poput raftinga i ekstremnog ronjenja na izvoru Cetine, gdje nijedan ronilac još nije uspio doći do dna.

Bungee jumping

Jeste li za bungee skok ili dva? Ove prilike nude se na nekima od kultnih hrvatskih mostova, poput dubrovačkog ili šibenskog. Maslenički most vjerojatno je najpopularniji, a ni zabava na Zrću neće biti potpuna bez pokojeg ekstremnog skoka. Skačite, skačite, skačite – po cijeloj Hrvatskoj!

Pješačenje

Stjenovita područja i obilje nacionalnih parkova Hrvatsku čine idealnim mjestom za pješačenje. Uz to, ovdje se krije raj za planinare. Diljem zemlje postoje brojna mjesta za penjanje, ali možda nijedan nije toliko jedinstven kao Premužićeva staza u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit*, koji slovi za najbolju u cijeloj Hrvatskoj!


* Sjeverni Velebit, sa svojim bukovim šumama, uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine te imenovan mjestom ‘Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe’.

Škraping

U Hrvatskoj se sve radi drukčije pa nije čudo da su stanovnici otoka Pašmana izmislili vlastiti sport pod imenom škraping. Riječ je o vrlo bizarnoj utrci koja se svake godine odvija na terenu kakvog Dalmacija ima u izobilju: stijenama. Utrka je iz godine u godinu sve popularnija, a stijene kojima se natjecatelji utrkuju katkad imaju rubove oštre poput britve. Jeste li spremni za najteži put u svom životu?

Slacklining

Ova prava adrenalinska destinacija nadahnjuje posjetitelje, a hrvatski avanturistički portfelj odnedavno se proširio te u svoju ponudu uključio slacklining, to jest, hodanje po napetoj traci. Slacklining je pokrenula skupina austrijskih turista nad Crvenim jezerom pokraj Imotskog, tek nekoliko tjedana nakon što je jedan Francuz postao prva osoba koja je uspjela roniti do samog dna tog jezera.

Kite-surfing, wakeboarding, bicikliranje, ronjenje, kajakarenje, popis je beskonačan. I sada samo trebate odlučiti – koja je vaša adrenalinska ovisnost?