Photo by Zoran Jelača

Igre žeđi: Priča o zinfandelovim precima

S otprilike 130 autohtonih sorti grožđa, među kojima su mnoge čije nazive strani posjetitelji ne mogu izgovoriti te mnoge koje u nazivu nemaju niti jedan samoglasnik, upoznavanje hrvatskih vina osobama bez ikakve podloge može se činiti pomalo obeshrabrujućim. Ali, nećete požaliti, posebno kada je riječ o sortama iz priobalnog dijela Hrvatske, od kojih se rade prekrasna vina. A neka od njih zapravo su vam poznatija nego što mislite.

Rođak američkoga grožđa
Polomimo na primjer jezik na Crljenku kaštelanskom, sorti iz područja Kaštela, koja je bila pomno proučavana dok stručnjaci sa Sveučilišta Davis nisu 2001. potvrdili 100-postotnu podudarnost njezina DNK-a s poznatim američkim zifandelom. Tako je, ta teško izgovorljiva riječ zapravo je originalni zinfandel, samo jedna od mnogih vinskih poslastica i blaga koja čuvamo za vas dok putujete spektakularnom jadranskom obalom i otocima.

Sitno grožđe, pun okus
Povezanost sa zinfandelom tu ne staje, s obzirom na to da najpoznatije dalmatinsko crveno vino, plavac mali (koji je naziv dobio po sitnim, ali snažnim zrnima grožđa koja daju intenzivan okus), ima istog pretka kao i originalni zinfandel. Zahvaljujući vinogradima na padinama poluotoka Pelješca i izuzetno strmim vinogradima na južnoj strani Hvara, berba plavca malog vrlo je zahtjevna, a njegova visoka cijena odraz je malog broja plodova. No ako želite istinski doživjeti Dalmaciju, nema boljeg vina. Plavac mali dostupan je gotovo diljem cijele Dalmacije, ali obala i otoci još su fascinantniji zahvaljujući obilju autohtonih sorti koje uspijevaju samo na odabranim lokacijama, kao što je na primjer otok Vis, gdje je korijenje loze ukopano u pijesak, što će vam pružiti osvježenje u odnosu na većinu međunarodnih sorti koje možete probati bilo gdje u svijetu.

Ivo Biočina

Posebno grožđe s posebnih otoka
Uzmimo na primjer otok Hvar. Postoji čak šest sorti koje rastu samo na tom otoku, među kojima se izdvaja bogdanuša, pitko vino u čijem se nazivu krije izraz „dar Božji” te koje se danas izvozi čak u Kaliforniju. Ili darnekuša, crvena sorta koja raste na nadmorskoj visini iznad 400 metara na otoku na kojem se najviši vrh smjestio na 621 metar.
Susjedni otoci imaju vlastite specijalitete. Čovjek se zapita zašto je Marko Polo napustio Korčulu nakon što je probao grk, sortu bijelog vina koja raste samo na pjeskovitim vinogradima Lumbarde te o čijoj popularnosti svjedoči činjenica da je moguće kupiti samo dvije boce odjednom. Korčula je poznata i po najpoznatijem dalmatinskom bijelom vinu, pošipu, zahvaljujući kojem regija Čara zauzima središnje mjesto na otoku te koje sada možete pronaći i na Hvaru, Braču i u ostalim dijelovima Dalmacije. Autohtone vrste moguće je istražiti i na sjeveru obale, osobito žlahtinu na otoku Krku, čiji zlatni vinogradi okružuju šarmantan gradić Vrbnik.

Zemlja grožđa
Nema te priče o vinima s obale Hrvatske koja ne uključuje ono što neki tvrde da je srž zemlje, lokalna vina iznimne kakvoće. Istarski vinari pršte od ponosa na svoje dvije autohtone sorte, i s pravom, a lokalni restorani podržavaju ih nudeći gostima bijelu malvaziju i crveni teran.

Ivo Biočina

Obala i otoci Hrvatske nude fascinantnu raznolikost atrakcija, kulture, tradicije i gurmanskog izbora, koju u stopu prati raznolikost vinskih sorti. Sigurni smo da će nakon pokojeg gutljaja svi problemi s izgovorom vina nestati!

Maja Danica Pečanić