Photo by Zoran Jelača

Hvali more, ali ovaj se put drži jezera

Kad se planira odmor koji uključuje kupanje, najčešće se završi u nekom pitoresknom mjestašcu na obali mora. Kao da je more jedina velika voda u Hrvatskoj u kojoj se može kupati i uz koju se može uživati i odmarati. A naravno da nije! Na desetke prekrasnih jezera sa svom svojom čarolijom čeka priliku da vam pokažu koliko ste toga propustili i kako je pravo vrijeme da to propušteno nadoknadite.

ZMAJEVO OKO

Ovo po mnogočemu jedinstveno jezero nalazi se na poluotoku Gradina uz tanku prevlaku koja dijeli uvale Soline i Koprišće. Okruženo je okomitim stijenama visokim i do 24 metra. Tijekom stoljeća znalo se dogoditi da jezero proključa. Zbog te neobične prirodne pojave nastale su mnoge legende o ljudima i mitskim bićima, među kojima je najzanimljivija ona o nemilosrdnom rogozničkom zmaju, koji je živio u jezeru i naplaćivao krvavi danak, uzimajući okolnim seljanima najljepše djevojke i najdeblje ovce. Ili možda ona o zmaju Murinu, Posejdonovom sinu, koji je doduše štitio Rogoznicu od pljačkaša, ali za te svoje usluge tražio naknadu, sve dok se nije pojavio junak Aristoles i izazvao zmaja na borbu kopljima. Navodno je jezero nastalo kao rezultat Aristolesove pobjede, a i danas ima nadnaravne moći.

CRVENO JEZERO

Ako na odmor gledate kao na izazov

 

Crveno jezero je zapravo krška jama ispunjena vodom. Ime je dobilo po crvenim stijenama na rubu jezera. Speleolozi koji su ga istraživali utvrdili su da je nastalo urušavanjem svoda iznad jame. Oni koji ne znaju mnogo o speleologiji, ali znaju o mitovima i legendama imaju svoju teoriju, odnosno legendu koja kaže da su u davnoj prošlosti iznad jezera postojali dvori, Gavanovi dvori, koji su propali u zemlju pa je na tom mjestu nastalo jezero. Prema zadnjim mjerenjima jezero je duboko 255 metara, a prvi čovjek koji je uspio dotaknuti dno bio je francuski speleoronilac Frederic Swierczynski tijekom zarona koji je trajao četiri sata. Sad još preostaje da se nađe netko tko će baciti kamen do jezera.

MODRO JEZERO

Nogomet na dnu jezera? Može.

 

Tamo gdje je Crveno jezero, sigurno mora biti i Modro. I zaista je tako. Jednom kada dođete u Imotski nemojte propustiti obići oba jezera, jer su fenomeni svoje vrste. I dok je Crveno jezero pravi speleološki fenomen, Modro je više društveni fenomen – tijekom ljeta jezero postaje omiljeno šetalište i kupalište žitelja Imotskog i okolnih mjesta. Voda je izrazito modre boje, a razina oscilira tijekom godine. U proljeće je duboko gotovo 100 metara, dok u kasnu jesen potpuno presuši pa se na dnu igra nogomet. Ako se volite kupati na neobičnim mjestima i/ili ako volite igrati nogomet na neobičnim mjestima, onda se vidimo u Imotskom kod Modrog jezera.

TELAŠĆICA

Jezero s pogledom na dupine

 

U središnjem djelu Parka prirode Telašćica nalazi se slano jezero Mir koje je karakteristično po tome što je registrirano kao jezero, iako je slano, ali i po tome što je voda u njemu nekoliko stupnjeva toplija od morske vode pa joj se zbog toga pripisuju ljekovita svojstva – posebno se to odnosi na dio jezera gdje se nalazi ljekovita fanga ili mulj. Voda u jezeru je plitka i iznadprosječno slana i nije u potpunosti odvojena od mora, budući da morska voda kroz podzemne pukotine puni jezero tijekom plime. Nedaleko od jezera nalaze se 160 metara visoke litice s kojih ćete vidjeti dupine. Zato, pusti kraj, drž’ se mora i odmori se na slanom jezeru!

BAĆINSKA JEZERA

Sedam jezerskih čuda!

 

To je skup jezera u mjestu Baćina uz grad Ploče na desnoj strani ušća rijeke Neretve. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera, a površinom najveće jezero je Voćuša, dok je Trniševo s dubinom od 34 metra najdublje. Voda je u njima slatka i u prosjeku tri stupnja toplija od mora.

Česta su destinacija turista i izletnika, posebice sportskih ribolovaca. Na jezerima su tri mala otočića i dva tunela. Prvi spaja jezera s morem kako bi višak zimske vode odveo u more i spriječio poplave. U blizini jezera nalaze se ostaci antičkih zidina.

BAJERSKO JEZERO

Multipraktično jezero

 

Umjetno akumulacijsko jezero nastalo 1952. godine izgradnjom brane na rijeci Ličanki kod Fužina u Gorskom kotaru kako bi se zadovoljile potrebe HE Vinodol. Udaljeno tridesetak kilometara od mora, jezero Bajer postalo je pravi hit među turistima jer se na njemu možete okupati, iznajmiti čamac, otići u ribolov, prošetati po izgrađenoj šetnici ili obići prirodne ljepote kojih oko jezera ima koliko vam srce poželi. Jedna od spomenutih ljepotica je i špilja Vrelo, poznata po tome što je jedina špilja u Europi koja nema stepenica pa je lako dostupna i osobama s posebnim potrebama. Zbog čestog strujanja vjetra Bajer je sve zanimljiviji surferima.

LOKVARSKO JEZERO

Umjetno jezero za prirodan odmor

 

Lokvarsko jezero nastalo je zaustavljanjem toka rijeke Lokvarke s ciljem da se zelenu dolinu s naseljem Srednji Jarak, tri pilane i nekoliko kilometara popularne goranske ceste Lujzijane prekrije zeleno-plavim umjetnim jezerom dubokim 40 metara. No, premda je umjetno, Lokvarsko se jezero skoro savršeno uklopilo u prirodni okoliš prelijepih goranskih crnogoričnih šuma pa danas predstavlja iznimnu turističku atrakciju i omiljeno je mjesto ronilaca, planinara, biciklista, a posebno ribiča, jer je bogato raznim vrstama riba. Najveća pastrva na svijetu, teška nevjerojatnih 25,40 kilograma, ulovljena je baš u Lokvarskom jezeru.

JARUN

Dobrodošli na Zagrebačko more!

 

Prije nego je postao to što je sada, Jarun je bio samo jedan od savskih rukavaca. Izgradnjom savskih nasipa započela je transformacija Jaruna iz močvare u jedno od najposjećenijih zagrebačkih zelenih oaza. Krajem osamdesetih godina, prije početka Univerzijade, Zagreb započinje s uređenjem svog mora te ga ubrzo pretvara u prekrasan sportsko-rekreacijski centar sa šest otoka, pet urednih i čistih plaža i jednom veslačkom stazom.

Osim što je desetljećima omiljeno kupalište velikog broja Zagrepčana, na Jarunu se održavaju brojne glazbene i sportske manifestacije, festivali, koncerti kao i male privatne roštiljade, piknici i proslave. Ako ste u Zagrebu, onda morate vidjeti njegovo more!

ŠODERICA

Podravsko more prepuno faune i flore

 

Ovo, među Podravcima jako popularno jezero, udaljeno je petnaestak kilometara od Koprivnice. Nastalo iskapanjem dravskog šljunka, jezero Šoderica s vremenom je pretvoreno u rekreacijsko jezero tirkizno zelene boje vode na čijim se šljunčanim obalama tijekom ljetnih mjeseci nije moglo naći mjesta za ručnik. Osim što je raj za kupanje i odmor, Šoderica je i pravi ribički raj.

Posebna atrakcija za sve ljubitelje prirode i životinja je stalna kolonija labudova koja je upravo Šodericu odabrala za svoj dom. Nije samo ljeto ovdje lijepo. Kad god da navratite, ukazat će vam se prirodne ljepote uz koje ćete odmoriti oči i dušu te napuniti SD karticu.

Zasladite odmor odlaskom na jezera i vidjet ćete da vam u njima, pored njih ili na njima može biti jednako dobro, ako ne i bolje nego na moru. A ako će vam nedostajati sol, nju uvijek možete kupiti u najbližoj trgovini.