Photo by Maja Danica Pečanić

Hrana koja je oduševila Anthonyja Bourdaina

Postoji li bolji način da pobjegnete od svakodnevnog stresa od odmora na hrvatskoj jadranskoj obali, gdje je sve jednostavno i opuštajuće? Imate sunce. Imate plaže. Imate jedno od najčišćih mora na svijetu. I kao šećer na kraju: imate hranu.

Chef preporučuje

Anthony Bourdain javno je prozvao sebe idiotom što nije ranije otkrio hrvatsku kuhinju i podijelio tu čaroliju hrvatske gastronomske ponude s ostatkom svijeta. Koja je tajna ove kuhinje? Odgovor je jednostavan: jednostavnost!

Sezonski jelovnik

Svježina je još jedan ključni faktor u ovom promjenjivom, sezonskom jelovniku koji korijene vuče iz teških uvjeta života na obali i otocima. Prehrana jedne obitelji nekoć je u potpunosti ovisila o onome što je čovjek mogao nabaviti lokalno. Seljačka hrana, pripremljena kod kuće prema bakinim receptima prenosila se s koljena na koljeno. Možda je vaša baka u pravu: nekoć je doista sve bilo bolje!

Utjecaj prirode

More je, naravno, bilo glavni izvor gastronomskih blaga, a svježa riba i obilje morskih delicija i  danas su jedna od top atrakcija prilikom posjeta hrvatskoj obali. Druge ključne sastojke, poput maslinova ulja i vina, još uvijek proizvode brojne obitelji za svoje potrebe. Stoga na svoj popis aktivnosti uvrstite i kušanje vina po ‘susjedstvu’.

Omiljeni sastojci

Dođete li u proljeće, vidjet ćete lokalne stanovnike kako nestaju u šumama u potrazi za divljim šparogama, dok u studenom možete pronaći pravo more mandarina u neretvanskoj dolini. Ondje postoji čak 1,4 milijuna stabala ovog voća, koje se iz neretvanske doline šalje po cijelom svijetu. Blitva je još jedan neizostavan sastojak mediteranske prehrane. U kombinaciji s krumpirom, češnjakom i maslinovim uljem, blitva je jedan od najpopularnijih priloga glavnom jelu. Ljubitelji mesa bit će očarani senzacionalnom ponudom janjetine, koja se obično priprema na ražnju. Blago je začinjena, a poslužuje se uz prilog i salatu. Jednostavna priprema, a obilje okusa!

Povratak u prošlost

Drevni recepti, koji su kombinirali ove sastojke u pripremi omiljenih jela seljaka, danas se slave kao gurmanska čuda koja pridonose kulinarskoj raznolikosti ovog kraja. Kakav povratak u prošlost!

Popis obaveznih gurmanskih aktivnosti

Evo nekoliko savjeta za gurmane! Ne propustite soparnik (ukusnu pitu od blitve) – vrhunsku seljačku iz hranu iz područja Poljičke republike koja nosi oznaku zaštićene nematerijalne baštine, višku pogaču – pitu s otoka Visa, gregadu – ribarsko jelo s otoka Hvara te vitalac – janjeće iznutrice s otoka Brača, koje također spadaju u zaštićenu nematerijalnu baštinu, a sve ovo samo su neka od jela iz jedinstvene ponude hrvatskih specijaliteta koji se moraju naći na vašem popisu.

Ulov na tržnicama

Viški limun, višnje maraske, ljubitovački češnjak, neizostavni med, tek su neke od namirnica koje morate potražiti na lokalnim tržnicama. Ne zaboravite ni na okuse raznovrsnog začinskog bilja koje vam nudi ovaj prirodni raj. Naravno, u svoje gurmansko putovanje uključite i malo domaće rakije. Nazdravlje, ili kako domaći kažu:  živjeli!

U ovom ubrzanom svijetu, ukradite malo vremena kako bi usporili na hrvatski način. Zdrav način življenja, u opuštenom ritmu, uz jednostavno pripremljena lokalna jela i živopisne okuse!