Photo by Alan Čaplar / Via Dinarica

Gdje se planine sastaju s Jadranskim morem

Veličanstvena i beskrajna hrvatska obala najveći je magnet za turiste, ali ako tražite posve drukčije iskustvo, na mjestu gdje se planine sastaju s morem, potražite fascinantnu malenu regiju na sjeveru zemlje koja će vas odvesti u svijet besprijekorno čistih šuma, spektakularnih spilja, bajkovitih planina.

Smješten uz autocestu koja spaja kontinentalnu i priobalnu Hrvatsku, Gorski Kotar je udaljen tek 30 km od Jadrana, ali zapravo se nalazi u drugom svijetu i doista vas vraća u prošlost netaknute prirode. Niz svakojakih aktivnosti, autohtona hrana i lokalna tradicija – Gorski kotar je jedinstvena regija u Hrvatskoj u kojoj se sve vrti oko prirode.

 

Priroda u najboljem svjetlu

U ovom kraju nalazi se i jedan od osam hrvatskih nacionalnih parkova, Risnjak (dobio je ime po risu), koji krase netaknute šume i livade, potoci i rijeke, spilje i planinski vrhovi s jedinstvenom florom i faunom. Na primjer, ovuda teče moćna rijeka Kupa, čiji je gornji izvor prozvan ‘čudesnom dolinom leptira’. Međutim, Risnjak nije samo zaštićeno područje. Njegov park-šuma Golubinjak s crnogoričnim drvećem i brojnim spiljama i stijenama zaradio je status zaštićenog područja još 1961., a godinu kasnije Zeleni vir i Vražji prolaz u Skradu proglašeni su posebnim geomorfološkim rezervatom. Kakva fantastična četvorka!

Ovdje se krije štošta što će privući ljubitelje spilja, uključujući i 300 metara dugačku spilju Vrelo koja nije samo bogata spiljskim formacijama, nego je i jedna od najprohodnijih u Europi pa je kao takva pristupačna i djeci i osobama s invaliditetom. Tu je i spilja Lokvarka, dugačka 1 200 m, a ona je jedna od najdužih spilja u cijeloj Hrvatskoj! Istoimeno umjetno jezero koje se nalazi u blizini još je jedan dragulj u veličanstvenom krajoliku ispunjenom crnogoričnim šumama.

Aktivnost na vrhuncu

Uz takvo obilje prirodnih ljepota za istraživanje, nije čudo da je Gorski kotar pravo žarište raznih aktivnosti. Ljubitelji pješačenja i planinarenja, a osobito biciklisti, bit će i više nego zadovoljni! S više od 400 km označenih biciklističkih staza, biciklisti će moći sami postavljati vlastite izazove; zašto ne spojiti planine i Jadransko more u jednoj uzbudljivoj, adrenalinskoj vožnji? Zimska sezona nudi pak svoje sportske izazove, i dok jedni dolaze uživati u svježem planinskom zraku, drugi će uživati u sanjkanju ili će posjetiti jednu od nekoliko skijaških lokacija. Uz bogatu ponudu aktivnosti, jedno je sigurno: u Gorskom kotaru ne može vam biti dosadno.

Zanimljiva kultura

Uz prelijepu prirodu, Gorski kotar krije zanimljivu baštinu i tradiciju koju svakako valja istražiti, poput dvoraca, muzeja, crkvi, sakralnog blaga, etno kuća, mlinova i zanatskih radionica. Ne propustite Kaštel Zrinski u Brodu na Kupi, koji potječe iz 1561. godine, a u kojem se danas nalazi muzej lova, šumarstva i ribolova. Etno kuća Rački, Palčava Šiša, Kuća Delač i Kulturno-povijesna zbirka Lič također mnogo govore o bogatoj prošlosti ovog kraja. Jedna od dvanaest crkvi u području Brod Moravica, manastir u Gomirju, spada među najzapadnije pravoslavne manastire, a oduvijek je predstavljao duhovno središte pravoslavnog dijela gorskokotarske populacije.

Vrhunska kuhinja

Uz tako živopisan biljni svijet, nije čudo da je gastronomska ponuda vrlo bogata. Između ostalog, uključuje i  vrhunske rakije s raznovrsnim biljem, poput smreke ili bora. Posebnost Gorskog kotara krije se upravo u kulinarskoj ponudi koja se bazira na lokalno dostupnim namirnicama kao što su raznovrsne gljive. U ponudi ima čak i puhova, a oni spadaju u neobične specijalitete ovog kraja.  Od svibnja do studenog ovdje traje festival pod nazivom ‘Plodovi Gorja’, koji slavi i promiče autohtona jela i tradiciju ovog kraja. Ljubitelji mesa uživat će u lokalnim specijalitetima od medvjeđeg mesa, veprovine ili srnetine, koji se često pripremaju kao gulaš s dodatkom šumskih bobica te poslužuju uz njoke. I dok svjež ulov morske ribe puni restorane na jadranskoj obali, besprijekorno čiste rijeke i jezera Gorskog kotara kriju obilje slatkovodne ribe, od kojih je najpopularnija pastrva.

Da, i ovo je Hrvatska. Svijet netaknutih šuma, planina i jezera, daleko od turističkih žarišta. Ovdje se možete stopiti s prirodom, opuštati ili vježbati, a uz sve to upoznati tradiciju i kulinarsku ponudu svojstvenu samo ovom kraju. Iako ga ne posjećuje velik broj turista, Gorski kotar jedna je od najpristupačnijih regija u cijeloj Hrvatskoj.