Fjaka – prvo se prepusti, onda se opusti!

O dalmatinskoj fjaci pisale su se i pišu se pjesme. Ponekad to nisu obične pjesme nego prave ode. Čak i oni koji znaju prepoznati fjaku ili su i sami bili uhvaćeni u njezin ritam, teško će vam u par riječi objasniti što je to točno. Svatko od njih ima svoje objašnjenje koje je zapravo neobjašnjivo. No, svi se oni u jednome slažu – fjaka je stanje uma. Ima i onih koji će je zamijeniti s lijenošću. Međutim, fjaka nije lijenost. A nije ni umor. Fjaka je odmor. Kada se spoje sunce, more i popodnevna vrućina, nastaju idealni uvjeti za kvalitetnu fjaku.

Što je zapravo fjaka i kako je prepoznati?

Je li fjaka drugi naziv za lijenost?

Kao što smo već rekli, mnogi će fjaku zamijeniti s lijenošću. Na prvi i drugi pogled tanka je granica između lijenosti i fjake. No, kad treći ili četvrti put bolje pogledate, vidjet ćete da to nije isto. Bolji poznavatelji fenomena fjake reći će vam da je to uzvišeno stanje uma i tijela kojem teži cijelo čovječanstvo. A kad je netko lijen, onda je lijen.

Može li se fjaka naučiti?

Teško, jer je fjaka individualna stvar. Intenzitet svake pojedine fjake nije isti. Do fjake se dolazi empirijski, mora je se osobno iskusiti, uz malu pomoć onih iskusnijih koji u svakom trenutku mogu dati kakav koristan i primjenjiv savjet. Zakleti protivnici fjake bi rekli da se fjaka ne može naučiti jer se nema što naučiti. Mi bi rekli da se fjaka ne može naučiti, ali se može uhvatiti.

Neki kažu da je fjaka umor?

Prije bi se reklo da je fjaka uspor, a ne umor. Kad te uhvati fjaka, onda usporiš, a rječnikom jednog vozača rekli bi: pred tobom je ravna cesta čiji kraj nestaje u izmaglici, a ti spuštaš iz više brzine u ler i čekaš da automobil sam stane. Radiš i držiš se one nije posa magare pa da pobigne. Jednom kad te uhvati fjaka, naučiš cijeniti sporiji način života.

Kako fjaku objasniti sa znanstvene strane?

Na neki način fjaka je stil preživljavanja ljudi u Dalmaciji. Sigurno ste primijetili da fjake nema u regijama s hladnijom klimom. Fjaka i slični fenomeni česta su pojava na cijelom Mediteranu gdje ljetne temperature ponekad dosežu i do 40°C. Siesta u Španjolskoj, pisolino u Italiji…

Zato, ako se želite istinski odmoriti, dođite u Dalmaciju i prepustite se fjaci, jer tek kada vas ona ulovi, shvatit ćete što zapravo znači odmor. I samo pomalo, rekli bi oni koji su iskusili fjaku.