Photo by Ivo Biočina

Četiri činjenice o hrvatskim vinima koja će ti zauvijek promijeniti život

Hrvatska vina ubrajaju se u najuzbudljivije primjerka novijeg vinarstva. Ponikla u davnoj povijesti, prije najmanje 2500 godina, razvijala su sortiment i prilagođavala ga specifičnostima klime i tla u kojima su ponikla – sve do danas. Donosimo vam pet zanimljivosti zbog kojih ćete odmah poželjeti uživati u njihovu okusu i mirisu.

Hrvatska je jedna od pet najboljih vinskih regija na svijetu

Čitatelji USA TODAY-a odabrali su Hrvatsku kao jednu od najljepših vinskih regija na svijetu te je prilikom tog izbora Hrvatska nadmašila čak i bitno slavnije takmace poput Toskane, Napa Valley, Oregona ili Bordeauxa. Neprocjenjiva ljepota hrvatskih vinskih krajolika jedan je od važnijih razloga za dolazak i uživanje u autohtonim sortama.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vine facts 1.0.1

Anthony Bourdain hrvatska je vina proglasio nevjerojatno dobrim

Tijekom posljednjeg posjeta Hrvatskoj, snimajući svoj televizijski serijal „Bez rezervacije”, vidno zadovoljni Anthony Bourdain pri kraju je svojeg obilaska zemlje u kultnoj vinariji Bibich izjavio: „Why, oh why, is there so much amazing wine in this country?”. Nakon iscrpljujućeg snimanja tijekom kojeg je prošao veći dio zemlje, slavni chef i autor jedne od najprodavanijih gastro knjiga „Dosje kuhinja” istaknuo je fascinantno visoku razinu kvalitete hrvatskih vina i hrane.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vine facts 1.0.2

Domovina zinfandela

Sorta koju Amerikanci nazivaju zinfandel, a Talijani primitivo, zapravo je hrvatska sorta tribidrag (poznata i kao crljenak), utvrdila je profesorica dr. Carole Meredith s kalifornijskog sveučilišta Davis u znanstvenom radu objavljenom 2002. godine. Nakon višedesetljetne potrage znanstvenika za identitetom ove iznimno popularne sorte konačno je ustanovljena njena domovina, Hrvatska, u kojoj je prisutna još od 15. stoljeća, te je u srodstvu s brojnim drugim lokalnim sortama.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vine facts 1.0.3

Domovina ekstremnih vinograda

Vinogradi pod nazivima Dingač, Ivan Dolac i Bucavac svojim ekstremnim karakteristikama predstavljaju originalni prirodni spomenik ljudskom radu, upornosti i trudu. Nalaze se na strminama okrenutim moru, koje se nagibaju i do 44 stupnja, kao što je to slučaj s Ivanom Dolcem na otoku Hvaru, te se uz iznimne napore mogu obrađivati isključivo ručno. Još impresivnije izgleda borba za svaku šaku zemlje koju bi snažni zimski vjetrovi i kiše odnijeli u more da se vinograd Bucavac u srednjoj Dalmaciji nije zaštitio kamenim zidićima u kojima se nalazi po samo nekoliko loza.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Vine facts 1.0.4