Photo by Rade Jug / Ranch Terra

Čemu istraživati na dvije noge kada se na četiri može doživjeti mnogo više?

Ako želite pobjeći od gužve i iz prve ruke iskusiti prirodnu ljepotu Hrvatske te srdačnost i gostoljubivost manje poznatih hrvatskih regija, jahanje je jedan od rijetkih, jedinstvenih doživljaja koji će vam se zauvijek urezati u pamćenje.

Hrvatsku krasi vrlo raznolik krajolik, od bajkovite obale preko neravnih planinskih područja do prostranih slavonskih ravnica. Svako od tih područja odličan je primjer raznolikosti prirodne ljepote ove zemlje, a sva se mogu iskusiti iz sedla. Ako ste se zaželjeli nove i neuobičajene avanture, došli ste na pravo mjesto.

Hrvatska ima bogatu stoljetnu tradiciju uzgoja konja. Poznata ergela lipicanaca u Đakovu osnovana je 1506. godine, a njihov elegantan nastup na otvorenju Olimpijskih igara 1972. godine ostavio je toliki utisak na kraljicu Elizabetu II. da je ubrzo nakon toga i osobno posjetila ergelu u Đakovu.

Najpoznatiji jahački događaj u Hrvatskoj jest Sinjska Alka, koja se održava svakog kolovoza i ujedno je jedini preostali viteški turnir u Europi. Održava se svake godine u spomen na pobjedu nad Osmanlijama 1715. godine za vrijeme opsade Sinja te je jedan od najvažnijih kulturnih događaja u hrvatskom kalendaru. Veličanstveni jahači (alkari) u stoljetnim tradicionalnim odorama koji  na svojim elegantnim konjima sjajne dlake jure u punom trku s podignutim kopljem niz trkalište prema malom metalnom prstenu (alki) koji visi ispred njih zaista su nezaboravan prizor.

Na svu sreću ne morate biti dio kraljevske obitelji koja održava tu staru tradiciju da biste istražili Hrvatsku u sedlu. Sve veći broj turista želi istražiti Hrvatsku koja se skriva daleko od plaža i velikih gradova, pa su jahanje i  pustolovni turizam općenito sve popularniji.

 

Sve veći broj obiteljskih gospodarstava u Hrvatskoj, uz smještaj i jahanje, na putu do glavnih atrakcija nudi opuštene obilaske malih sela i gospodarstava  i time jamči stvaranje jedinstvenih uspomena koje posjetitelji s manje vremena na raspolaganju redovito propuštaju.

Jedan od tih obilazaka, Plitvička staza, višednevno je razgledavanje koje ćete započeti u Splitu i na putu uživati u šumama, poljima i planinama koje okružuju poznati Nacionalni park Plitvička jezera. Nakon što laganim galopom obiđete ta čarobna jezera, prošećite i zaplivajte u jezeru na svom konju prije nego što se uputite do planinskog vrha visine od 1613 metara s kojeg puca veličanstveni pogled na Hrvatsku i njezina blaga. Nedaleko od jezera nalazi se i nekoliko gospodarstava s kojih se lako može doći do tog lokaliteta koji je na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine.

Alka je možda pretvorila Sinj u simbol jahanja, no i unutrašnjost Dalmacije jedno je od središta konjičkog turizma. Priroda je božanstvena, a organizirani obilasci uz veličanstvenu rijeku Cetinu i jezero Peruča vraćaju vas u prošlost dok prolazite rimskim i napoleonskim cestama, zaboravljenim stočarskim stazama te kroz napuštena i nastanjena dalmatinska sela. Dobit ćete priliku upoznati gostoljubivo lokalno stanovništvo i uživati u čašici rakije i drugim lokalnim proizvodima. Priroda, povijest i tradicija stare više od 2000 godina tu su samo za vas. Neprocjenjivo.

Htjeli biste avanturu uz malo filmske povijesti? Smjestite se u sedlo i uputite se u Nacionalni park Paklenica, mjesto izvanredne ljepote i lokaciju na kojoj je 1960-ih sniman legendarni film Winnetou. Danas više nema kauboja ni Indijanaca, pa u miru možete jahati kroz ovaj prekrasan, netaknut park i uživati u nevjerojatnom pogledu na Jadran.

Jahanje te hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode usko su povezani. Jahanje se nudi za sve uzraste, što znači da je posjetiteljima na raspolaganju još jedan čaroban način istraživanja zemlje u kojoj zaštićeni parkovi pokrivaju 10 % njezine površine. Jedan je od tih parkova Park prirode Papuk do kojeg se može doći popularnom jahačkom stazom koja vodi od Orahovice do Jankovca.

Južnije od Dubrovnika, Konavle nude nešto sasvim posebno: bezvremensku tradiciju, neponovljivi pogled na Jadran i putovanje u sedlu. Ovdje ćete pronaći i lokalne radionice za proizvodnju svile kojima se njeguje jedna od brojnih starih tradicija u regiji koja neprimjetno prkosi modernim vremenima. Na kraju jahačke staze duge 11 km koja vodi kroz borove šume i maslinike možete se nagraditi pogledom na Jadran s vrha Veljeg brda.

 

Možete uživati i u prekrasnoj Bilogorskoj regiji, gdje ćete pronaći prekrasne tematske staze namijenjene početnicima koji su skupili hrabrost da prvi puta iskušaju jahanje, ali i iskusnim jahačima koji su spremni uhvatiti se ukoštac s dužim i višednevnim obilascima u sedlu. U svakom ćete slučaju doživjeti ovu regiju iz potpuno nove perspektive.

 

Od Splita do Zadra, od Fužina do Medulina i od Pazina do Umaga čekaju vas jahačke avanture u sedlu. Jedna im je stvar zajednička: blizina Jadrana i glavnih turističkih središta uz mogućnost bijega iz te vreve kako bi se otkrila iskonska Hrvatska i njezina manje poznata sela, duge zaboravljene staze i sveprisutna, nadahnjujuća priroda.

U Hrvatskoj se sve više osnivaju i škole jahanja, osobito u Istri i unutrašnjosti Dalmacije. Ako želite da vaše dijete nauči jahati, ima li boljeg mjesta od raja?

 

Gdje god se nalazili u Hrvatskoj, konji će uvijek biti negdje u blizini. Jahanje će vas s utabanih staza odvući u prirodu i vrlo vas vjerojatno vratiti nekoliko generacija u prošlost. Ako želite oživjeti svoj duh i doživjeti nezaboravan odmor, dobro došli u Hrvatsku!