Photo by Stipe Surać

Bez buke, bez ceste, bez automobila… Samo ti, more i zvijezde

Njihova ljepota ostavlja bez daha, a kako biste došli do njih, svoj automobil morate ostaviti miljama daleko – na kopnu. Ovo su otoci gdje su automobili oduvijek bili „persona non grata”.

SILBA

Ovaj otok pomoraca i mornara od automobila se obranio dekretom koji su donijeli svi mještani. Iako na otok svakodnevno pristaje trajekt, iz njega se može iskrcati i kamion, ali dalje od trajektnog pristaništa ne smije. Stanovnici Silbe otišli su toliko daleko da su čak reducirali i vožnju biciklima.
Svakako najspominjanija znamenitost otoka je Toreta – toranj s vanjskim spiralnim stubištem. Prema predaji, u 19. stoljeću podignuo ga je kapetan Petar Marinić kao uspomenu na neprežaljenu ljubav.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak No roads 1.0.1

UNIJE, VELE I MALE SRAKANE

Ovaj mali raj smjestio se u sjeni pet puta većeg Lošinja. Na Unijama nema automobila, a glavno prijevozno sredstvo na otoku su tačke. Sjeverni dio otoka od posebne je ekološke važnosti jer se nalazi na putu ptica selica. Zapadni i jugozapadni dio otoka također kriju svoje posebnosti – maslinike. Iako malene, Unije se mogu pohvaliti s čak četiri autohtone vrste maslina.
„Vrata do” Unija otočići su Vele i Male Srakane, na kojima nema prometa, ali zato ima puno zdravih pčela koje privlače biologe iz cijelog svijeta.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak No roads 1.0.2

NACIONALNI PARK KORNATI I OTOK ŽUT

Na Kornatima, tom zagonetnom labirintu otoka, otočića, hridi i prolaza među njima, vladaju isključivo barke i plovila svih veličina i namjena. Još od davnine, vlasnici su do njih dolazili svojim višenamjenskim „teretnim” barkama – gajetama.
Na Kornatima vrijedi zlatno pravilo – gdje je u uvali kuća, tu je i restoran, stoga su Kornati raj za gastro hedoniste.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak No roads 1.0.3

OLIB

Ako u Zadru ili na Lošinju nemate sigurno skrovište za svoga limenog ljubimca, njime možete doći na Olib, no tu avantura automobilom dolazi kraju i započinju neke nove. Glavno prometalo na otoku golfersko je vozilo koje su „uvezli” povratnici iz Amerike.
Na istočnom dijelu otoka nalazi se uvala Slatinica, omiljeno sidrište mnogobrojnih nautičara te omiljeno kupalište otočana i njihovih gostiju. Kristalno čisto more, koje vam je i nakon nekoliko stotina metara i dalje do gležnja, te pješčano dno savršena su kombinacija za cjelodnevno uživanje.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak No roads 1.0.4

ZLARIN

Zlarin je nadaleko poznat po koraljima, što nimalo ne čudi jer je djelatnost obrade i lova na njih na otoku prisutna još od 15. stoljeća.
Unatoč tomu što na otoku postoji desetak kilometara ceste i uređenih puteva, promet je automobilima zabranjen, a dozvolu za buku imaju samo traktori za prijevoz robe dovezene brodom. Ako želite u mjesnome muzeju pogledati izložbu koralja, morat ćete ići pješice ili „ustopati” nekoga s električnim golferskim vozilom. Svakako bacite pogled na Leroj – toranj s javnim satom – koji se nalazi unutar mjesta.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak No roads 1.0.5

PRVIĆ

Ovaj je otok prvi do Šibenika i obale, pa se zato zove Prvić. Nazivaju ga i Faustovim otokom po Faustu Vrančiću, znamenitom znanstveniku i izumitelju iz 17. stoljeća koji je u Luci proveo djetinjstvo, a ondje je i pokopan.
Na Prviću se nalaze dva naselja – Luka ili Prvić Luka i Šepurine. Ova dva vrlo lijepa mjestašca udaljena su kilometar, što je dovoljno mala udaljenost da nikome od stanovnika ne padne na pamet ideja o vožnji automobilom.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak No roads 1.0.6

SUSAK

Susak je specifičan po mnogočemu, no svakako ga svi znaju kao otok prepun plitkih pješčanih uvala. Manje poznata zanimljivost njihova je narodna nošnja. Ovaj otok sa samo stotinjak stanovnika ima najkraću narodnu nošnju u Europi i jedinu koja ne prekriva koljena.
Tijekom dana na otoku „operiraju” mali traktori s prikolicama, čija se buka može čuti samo onda kad se iz broda istovaruje teret.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak No roads 1.0.7

Hrvatska je zemlja s 1244 otoka. Do nekih ćete se dovesti kopnenim putem, do drugih doploviti, no svaki od njih obiluje bogatstvima koje vrijedi istražiti.