Ako ti se sviđa Stelvio, čekaj da vidiš stazu Sveti Juraj!

Sv. Jure najviši je vrh planine Biokovo i nalazi se iznad grada Makarske. Njegovo osvajanje poseban je doživljaj za bicikliste.

Hrvatska ima svoj Stelvio, a ime mu je Sv. Jure. Najviši je vrh planine Biokovo i nalazi se iznad grada Makarske. Uz Makarsku se, gotovo povezana, nalaze neka od najljepših mjesta na jadranskoj obali – Brela, Tučepi, Podgora, Gradac i mnoga druga.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak SvJure 1.0.1
Kad gledate Biokovo, planinski lanac koji prati obalu južno od grada Splita, javlja se osjećaj poštovanja i divljenja. Odmah vam je jasno da je pred vama prirodni fenomen koji treba poštivati i promišljeno ga savladavati kako biste mogli uživati u njegovim čarima.
HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak SvJure 1.0.2
Biciklistima je osvajanje Sv. Jure poseban doživljaj. Uspon kreće iz nekoliko smjerova, a svaki započinje na razini mora, i to u središtima primorskih mjesta koja osvajaju toplinom i mediteranskim mirisima. Ponekad je blizina planine nespojiva s kristalno plavim morem koje se razbija o stijene, žalove i lukobrane u podnožnju Biokova.


Cesta se penje u 35 km na 1762 m nadmorske visine i najviša je cesta u Republici Hrvatskoj. Pogled s vrha nestvarno je lijep – na jednoj strani možete vidjeti ponikve u kojima se krije bioživot ovog parka prirode te Imotsko polje, a na zapadu za burnog vremena obrise Apeninskoga planinskog lanca. Serpentine kojima ćete doći do vrha podsjećaju na Stelvio, osobito ako krenete u osvajanje ovog vrha iz mjesta Podgora. Doživljaj koji vam pruža pogled s vrha vrijedan je svakog napora i muke uložene u uspon.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak SvJure 1.0.4
Nagibi nisu pretjerani, ali dužina uspona ipak iscrpljuje. Ako je za vas Sv. Jure prevelik izazov, ipak ste na pravome mjestu. Cesta koja prati obalu pružit će vam užitak pedaliranja vrijedan kojeg sata vožnje autom, malo više na jugu, do Makarske rivijere. Biciklističke staze dobro su pripremljene i označene te vam jamče uživanje u vožnji unaprijed isplaniranim rutama.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak SvJure 1.0.5
Ovaj dio Dalmacije posebnu je pozornost pridao razvoju cikloturističke ponude i naići ćete na veliki broj objekata prilagođenih biciklističkim gostima. Blizina mora, kultura ribarenja i sinergijskog suživota lokalnog stanovništva s morem jamči vam gastronomsko uživanje u mediteranskoj kuhinji. Prožetost lokalnih običaja iz kontinentalnog zaleđa ove regije donosi na stolove drugi tip kuhinje, iskonskih okusa i namirnica.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak SvJure 1.0.6