20 000 eura za psa? Njegov njuh vrijedi toliko!

Pronaći zlato vlastitim nosom zavidna je vještina, a upravo to rade psi koji po Istri love – tartufe! Tartuf je jedna od najskupljih namirnica na svijetu, a kako biste mogli uživati u mnogobrojnim istarskim delicijama spravljenima od tartufa, potrebna vam je pomoć jedne od najskupljih pasmina na svijetu – lagotta romagnola – koji je poznatiji kao pas tartufar.

Tartufi su iznimno cijenjene gljive koje rastu od 5 do 30 cm ispod zemlje. Izgledom podsjećaju na krumpir i to je jedina obična karakteristika ove namirnice. Naime, tartufi imaju vrlo specifičan i prodoran miris, zbog čega ih vrhunski svjetski kuhari rabe u svojim specijalitetima. Njihova rijetkost te zahtjevna nabava čini ih vrlo skupim namirnicama, ali njihov doprinos jelima i lokalnoj istarskoj kuhinji opravdava tu cijenu.
Legenda kaže kako tartufi rastu jer je bog Jupiter munjom pogodio stablo hrasta. Osim što je zaslužan za jednu od najcjenjenijih namirnica, zbog njega tartuf nosi i laskavu titulu afrodizijaka.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tartufi 1.0.1
U podzemlju Motovunske šume, oko bajkovitog srednjovjekovnoga gradića Motovuna, prebivaju tartufi o kojima postoje zapisi u Guinnesovoj knjizi rekorda. Ovo je dolina u kojoj ćete gaziti po gastronomskom zlatu jer cijela vrvi tartufima. Upravo na ovome mjestu pronađen je bijeli tartuf težak više od 1,3 kg. Kad gljiva dobije svoje ime, onda znate da je važna. Upravo jedan takav tartuf, tuber magnatum pico, na aukciji u Sothebyju prodan je za čak 61.250 USD. Nije loše za jedan „krumpir”, zar ne? Stoga ni ne čudi što najbolji psi tragači tartufari vrijede i do 20.000 EUR.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tartufi 1.0.2
Jesen je doba godine kad se ide u lov na najcjenjenije – bijele tartufe. Zbog slabe rasprostranjenosti, lov na njih često se uspoređuje s traženjem skrivenog blaga. Možete se i sami upustiti u potragu za tartufima, ali ako ste više sjedi-jedi tip, već je dovoljno da u razdoblju od rujna do studenog posjetite Dane tartufa u Istri ili se u bilo koje doba godine prepustite u ruke chefovima u mnogobrojnim istarskim restoranima.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tartufi 1.0.3
Nakon što vrijedni (i skupi) pas iskopa tartuf, predaje ga u ruke vrhunskih kuhara, a onda dolazimo do najboljeg dijela – jela. Ono što istarsku gastronomiju čini jedinstvenom u svijetu jest ponuda crnih i bijelih svježih tartufa tijekom cijele godine! Tartufi su tamo baš uvijek na tanjuru. Najbolja se jela i najjednostavnije pripremaju: tartufi naribani na domaću tjesteninu ili tartufi na omlet, čuvenu fritaju. Nećete pogriješiti ako ih isprobate u mediteranskoj kombinaciji s ribom ili kozicama, a niti s mesom. Poseban okus koji tartuf dodaje svakom jelu sigurno će vam se urezati u pamćenje, a sjećanja na Istru dobit će svoj intenzivan okus i miris.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tartufi 1.0.4
Ako ste ljubitelj slastica, u vrućim danima možete se rashladiti sladoledom od tartufa. Dobro ste pročitali – sladoledom. U modernoj varijanti priprema se čokoladni soufflé na koji se položi tanko narezani tartuf, koji lokalni gurmani nazivaju istarskom hostijom. Aleluja!

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tartufi 1.0.5