Ovo mjesto će ti prostrujati žilama!

Bio je zasigurno čovjek ispred svog vremena. Neki njegovi izumi izgledali su toliko nestvarno da se činilo kao da je stigao iz daleke budućnosti. Upoznajte Nikolu Teslu i kraj iz kojeg je potekao.

Veliki čovjek rođen u malome mjestu

Genijalni znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla rođen je točno u ponoć s 9. na 10. srpnja 1856. godine u malome mjestu Smiljan kraj grada Gospića. Priča se po selu da su te noći sijevale munje, stoga ni ne čudi njegov životni put.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tesla 1.0.1

Izumi koji su promijenili svijet

Imao je stotine izuma, a najpoznatije i najkorisnije plodove njegova rada predstavljaju izmjenična struja, radiouređaji, električni upaljač za benzinske motore, daljinsko upravljanje… Dovoljno je reći kako većinu stvari koje danas radite ne biste mogli raditi na isti način da nije bilo Tesle.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tesla 1.0.2

Lika

Područje iz kojeg je potekao ovaj genije skriva mnoge prirodne ljepote. Lika je regija okružena gorskim lancima – Velebitom, Velikom i Malom Kapelom te Ličkom Plješivicom.
Jedan je od poznatih plodova Like i lički krumpir. Njegovo ime upisano je 2015. godine u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnih podrijetla na razini Europske unije.
Iznimna ljepota netaknute prirode krasi ovo područje, a tome u prilog ide podatak da se čak 58% površine hrvatskih nacionalnih parkova nalazi u Lici.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tesla 1.0.3

NP Plitvička jezera – mezimac mnogih

Legenda kaže kako su Plitvička jezera nastala nakon velike suše, i to zaslugom Crne Kraljice. Ljudi, životinje i bilje čeznuli su za kapljicom vode, a tada se pojavila ona. Smilovala se narodu i poslala kišu koja je padala dok razina vode nije narasla dovoljno da oformi jezera.
Najpoznatiji, najstariji i najveći nacionalni park sastoji se od 16 jezera koja su smještena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici.
Iznimna priroda te bogatstvo flore i faune godišnje privlači milijune turista iz cijeloga svijeta, stoga ne čudi da su Plitvička jezera najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Osim turista, njegove je ljepote 1979. prepoznao i UNESCO, koji ga je među prvima u svijetu poglasio svjetskom prirodnom baštinom.

HTZ 2016 Croatia Feeds fotke za clanak Tesla 1.0.4

Ako ste u potrazi za savršenim spojem prirode koja oduzima dah te bogatstvom kulturne i povijesne baštine ili ste više pobornik aktivnog turizma, ovo je mjesto koje svakako morate posjetiti što prije!