Photo by NIN SALTWORKS

Nema šećera u dalmatinskom zlatu

Dalmatinska obala poznata je po svojim beskonačnim plažama, netaknutim vodama, brojnim idiličnim otocima i zlatnim zalascima sunca, no jeste li znali da je i izvor prilično drugačijega zlata?

Dalmatinska obala poznata je po svojim beskonačnim plažama, netaknutim vodama, brojnim idiličnim otocima i zlatnim zalascima sunca, no jeste li znali da je i izvor prilično drugačijeg i dragocjenog zlata? Takozvanog bijelog zlata. Dolazi u obliku soli, a tijekom stoljeća predstavljalo je glavni proizvod te izvor trećine godišnje zarade Dubrovačke Republike (poznate pod nazivom Ragusa) iz samo jedne solane! Sol je u povijesti jadranske obale imala ključnu gospodarsku ulogu, a s time nastavlja i danas. Priča je zanimljiva i predstavlja još jednu dodatnu atrakciju koja se može istražiti kad se uzme mali predah od plaže.

Ston: temelj

Krenimo s najvažnijom, onom iz Stona čiji su zadivljujući kameni zidovi sagrađeni upravo za potrebe zaštite ovoga dragocjenog proizvoda. Zidovi su danas i odličan vidikovac s kojeg se mogu promatrati impresivne stonske solane u kojima se godišnje proizvodi više od 500 tona soli. Stonske solane najstarije su u Europi s povijesti dužom od 4000 godina te najveće očuvane solane na Sredozemlju. Pravi kamen temeljac proizvodnje soli.

Nin: grad muzej

Malo dalje uz obalu, pokraj Nina, s najmanjom katedralom na svijetu, odvijala se slična priča o soli, ali s drugačijim završetkom nakon što su Mlečani preuzeli kontrolu i zatvorili solanu. Tradicija se ipak nastavila, a solana u Ninu zasigurno je jedno od najzdravijih okruženja na svijetu, u laguni okruženoj s pet nacionalnih parkova. Kao i u Stonu, sol se bere rukom nakon procesa koji se sastoji od pet faza. Ručno ubrana morska sol u sebi sadržava brojna zdrava svojstva, uključujući jod, brom i kalij. Potrebno je napomenuti da je ta ručno ubrana sol poznata i pod nazivom cvijet soli, (prema francuskom „fleur de sel”) jer njezini kristali podsjećaju na latice cvijeta. Ovim i brojnim drugim zanimljivim predmetima od soli možete se diviti u Muzeju soli u Ninu kada uzmete predah od uživanja u zadivljujućem gradiću Ninu, koji je sam poput muzeja.

Pag: nagrađivani otok

Ako postoji otok koji se može povezati sa soli, to je sigurno Pag sa svojim jedinstvenim klimatskim uvjetima i slanim zrakom koji ima svoju ulogu u poznatom paškom siru okićenom brojnim međunarodnim priznanjima, kao i vrlo cijenjenom paškom janjetinom.
Povijest paških solana počinje najkasnije 999., a otočna veza s tim prirodnim bijelim darom može se proučiti u malenom, ali informacijama bogatom paškom muzeju soli. Kombinacija sira i cvijeta soli čini odličan suvenir. Stoga duboko udahnite slani zrak: trebat će vam nakon što pogledate sve prizore koje vam Pag pruža, a od kojih zastaje dah.

As with much of the food production in Croatia, the process is natural, the quality is excellent, and one reason perhaps why the Mediterranean diet has been inscribed as UNESCO intangible heritage. So don’t miss out on all the gourmet splendors made with this precious seasoning along your journey down the beautiful coast of Croatia!